Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Västerhavsveckan drar igång till helgen med aktiviteter och digitala event. Gunilla Fransson Bangura, projektledare, uppmuntrar deltagare att även göra aktiviteter på egen hand. Kollage.  Bild: Privat/Patrik Persson
Västerhavsveckan drar igång till helgen med aktiviteter och digitala event. Gunilla Fransson Bangura, projektledare, uppmuntrar deltagare att även göra aktiviteter på egen hand. Kollage. Bild: Privat/Patrik Persson

Västerhavsveckan drar igång – vill att fler utforskar havet

Västerhavsveckan drar igång till helgen och till följd av pandemin kommer de ha ett utökat program av digitala aktiviteter. Två evenemang arrangeras på plats i Kungälv, men det finns även aktiviteter som kan göras på egen hand.

Västerhavsveckan startade 2008 och har aktiviteter från Strömstad till Landskrona i de kustnära områdena mellan sjunde och 15 augusti. I Kungälv kommer Sportfiskarna arrangera en sommarfiskeskola och möjligheter till att prova på sportfiske på Koön. Fiskeskolan kommer ske vid havet vid Marstrand.

– Sportfiskarna har fiskeskola flera gånger per år men det som gör denna gång speciell är att de åker ut och fiskar till havs och visar hur det gå till där, säger Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan.

I övriga kommuner kommer de ha en hel del aktiviteter på plats. Till följd av pandemin har de även utökat programmet med digitala föreläsningar och filmer.

– Vi hoppas att så många som möjligt besöker oss och att alla förstår att vi alla är viktiga för havet, för det är det viktigaste vi har.

Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan. Bild: Privat
Gunilla Fransson Bangura, projektledare för Västerhavsveckan. Bild: Privat

Anledningen till att Västerhavsveckan arrangeras är för att öka medvetenheten om hur havet mår. Hon poängterar även att det som sker på land också påverkar havet, exempelvis nedskräpning.

– Vi måste alla hjälpas åt så vi kan inte säga att det bara skulle vara politikernas, forskarnas eller företagens ansvar, säger hon.

Personlig relation till havet – viktig för förändring

Västerhavsveckan har samlat aktiviteter på sin hemsida som går att göra på egen hand, så som vandring, strandstädning och artbingo – där man letar efter havsnära arter. Det går även att delta i medborgarforskning genom att rapportera in främmande invasiva arter. Forskare behöver få mer kunskap om havet, då det utgör 70 procent av jordens yta och vi vet ytterst lite om det, menar Gunilla Fransson Bangura. Fram tills 2030 kommer FN ägna ett decennium till forskning om havet.

– Forskare kan inte göra allt, så därför behövs du, jag och alla andra, och därför finns aktiviteter man kan göra på egen hand.

Hon lyfter även vikten av att fler får kunskap om havet och intresse för det, för det kan öka förståelsen för hur havet påverkar allt liv på jorden.

– Att uppleva och lära känna havet gör att du får ett engagemang för havet. Det finns många sätt att uppleva havet och få en relation till det. Det du har en relation till bryr du dig om.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.