Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/6

Världskända konstnären bakom Bulb får kulturpris

Eva Hild – skaparen av skulpturen Bulb utanför stadshusets entré i Kungälv – får regionens kulturpris 2021.

Konstnären Eva Hild lyfts fram för sin insats i kulturlivet och får ta emot prissumman på 150 000 kronor från Västra Götalandsregionen.

– Stipendiet är oväntat och en välkommen uppskattning! Nu får jag möjlighet att utforska nya vägar i mitt konstnärskap, säger Eva Hild till sajten VGRfokus, nyheter från Västra Götalandsregionen, efter beskedet.

Konstnären bor i Borås men konstverken finns både hos privata samlare och på offentliga platser runt om i världen, som exempelvis på museum i Paris, Shanghai, Boston och Stockholm.

Eva Hild, konstnär bosatt utanför Borås. Bild: Anne Sigge
Eva Hild, konstnär bosatt utanför Borås. Bild: Anne Sigge

– Skulpturerna gestaltar min inre berättelse. De kommunicerar kontraster och en dubbelhet – närvaro och frånvaro, luft och materia, styrka och skörhet, säger hon till VGRfokus.

Kungälv har två av Eva Hilds verk – Irruption lyftes in på borggården i Strandverket i augusti 2014 och Bulb som landade på betongsockeln vid stadshuset 2015.

– Jag hoppas att den ska användas och bli en mötesplats, sa konstnären till Kungälvs-Posten vid invigningen av Bulb den 4 december 2015.

Kommunens konstinköp, på 1,2 miljoner kronor för Bulb, kritiserades och var ett hett ämne på kommunens medborgarstämmor, där kritiker menade att det fanns andra saker pengarna borde gått till istället.

– Konst i det gemensamma rummet handlar om att skapa en identitet, en identitet som Kungälvsborna kan vara stolta över, sa Eva Hild 2015.

Västra Götalandsregionens kulturpris

  • Ska lyfta fram en framstående insats i kulturlivet inom något område som regionen särskilt vill uppmärksamma.
  • Prissumman är på 150 000 kronor.
  • Priset delas ut sedan 2004. Tidigare mottagare är bland andra: dramaturgen och författaren Carin Mannheimer, konstnären Arne Isacsson, Håkan Hellström, konstnären Carolina Falkholt samt filmarna Erik Hemmendorff och Ruben Östlund.

Motivering:

"Havet låter på ett särskilt sätt i Eva Hilds skulpturer. Och vinden. Och jorden. Inom synestesin sägs alla sinnen vara förbundna med varandra – ljud blir färg, rörelse blir smak, materia blir ande. I timmar och åter timmar i sin ateljé har konstnären Eva Hild, med händer och tanke, lyckats transformera kompakt lera och hård metall till luft, ljus och former som visar vägen inte bara till oändligheten utan som hittat sina många och omtyckta platser i det offentliga rummet – i Borås, Malmö, Istanbul och New York."

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.