På julmarknaden i fästningen träffar syskonen Vidar, Nellie och Hilma Johansson tomten, tillsammans med föräldrarna Rickard Almqvist och Sara Johansson. De fick tomteskum och gav honom sina önskelistor.
På julmarknaden i fästningen träffar syskonen Vidar, Nellie och Hilma Johansson tomten, tillsammans med föräldrarna Rickard Almqvist och Sara Johansson. De fick tomteskum och gav honom sina önskelistor. Bild: Tove Christensen

Välbesökt julmarknad på Bohus fästning

Den snötäckta borggården var full av besökare och utställare under lördagens julmarknad på Bohus fästning. De barn som ville kunde även träffa tomten, göra julkort och lyssna julsagor.

ANNONS

Ett 40-tal utställare var på plats under lördagens julmarknad och sålde bland annat hantverk och julgodis inne på borggården. På en stor scen hördes även två musiker spela julmusik. På scenen var också tomten på besök och delade ut tomteskum till barnen.

De barn som ville kunde även ge tomten sin önskelista. Några som gjorde det var syskonen Vidar, Nellie och Hilma Johansson. På Vidars önskelista står det bland annat en robot och på Nellies en katt och kattungar. Med de andra barnen i kön väntade de på att få träffa tomten, vilket skulle bli kul.

– Superkul, säger Vidar.

ANNONS

Med föräldrarna Rickard Almqvist och Sara Johansson har de åkt från Ale för att gå på marknaden. Besök hos tomten var en av de första grejerna de gjorde och ska senare gå runt bland utställarna.

– Det är jättemysigt, vi har inte hunnit se så mycket än, säger Sara.

 Ewen, fyra år, och Amanda, ett år, tillsammans med föräldrarna Wenjie och Cheng Liu har under dagen träffat tomten och ätit lussekatter.
Ewen, fyra år, och Amanda, ett år, tillsammans med föräldrarna Wenjie och Cheng Liu har under dagen träffat tomten och ätit lussekatter. Bild: Tove Christensen

Även familjen Cheng och Wenjie Liu, med sina barn Ewen och Amanda, har rest en bit för marknadens skull. De är från Kina men jobbar och bor i Göteborg. De hade inte förväntat sig mängden besökare, då de fick leta i 30 minuter för att hitta en parkering.

– Detta är nog den största julmarknaden vi sett, berättar Cheng.

Under dagen har familjen träffat tomten och ätit lussekatter. De tycker även snön är härlig.

– Vi njuter av julstämningen, säger Cheng.

Thomas och Izabella Hööst, sju år, sitter och gör julkort.
Thomas och Izabella Hööst, sju år, sitter och gör julkort. Bild: Tove Christensen

Thomas Hööst, tillsammans med Izabella Hööst, sju år, har tagit sig från Kullavik till marknaden. Thomas gillade både utsikten och utställarna, men önskar att fästningen hade sandats mer.

– Jag tycker det är bra, men det är dålig halkbekämpning, det är halt som bara den, säger han.

Han sitter tillsammans med Izabella och gör julkort, innan detta har de träffat jultomten och lyssnat på en saga.

– Den var bra, berättar Izabella.

Noel Pålsson, nio år, sitter i mitten. Tillsammans med Otto Dove, fyra år, och mamma Thea Pålsson.
Noel Pålsson, nio år, sitter i mitten. Tillsammans med Otto Dove, fyra år, och mamma Thea Pålsson. Bild: Tove Christensen

Längst uppe i tornet Fars hatt anordnandes flera sagostunder under eftermiddagen. Det är Fru Njorun berättar som håller i den, i historiska kläder sitter hon och spelar blockflöjt innan en av sagostunderna ska börja. En av de som har förhoppningar om vad hon kommer berätta om är Noel Pålsson, nio år.

– Typ om någon kung, någon slags bra historia, säger han.

Han gillar även musiken hon spelar.

– Det är ganska cool musik, den är bra och ganska mysig, säger han.

ANNONS