Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken och Agneta Hamilton, verksamhetschef på vårdcentralen Kusten är både förvånade och besvikna över regionens beslut att nedprioritera vårdcentraler vad gäller vaccintilldelning. Bild: Anna Hedlund/Katarina Berg
Ghadah Saleh, verksamhetschef på Centrumpraktiken och Agneta Hamilton, verksamhetschef på vårdcentralen Kusten är både förvånade och besvikna över regionens beslut att nedprioritera vårdcentraler vad gäller vaccintilldelning. Bild: Anna Hedlund/Katarina Berg

Vårdcentraler står utan vaccin – externa aktörer prioriteras

Plötsligt fick vårdcentralerna nya besked från regionen – ni får noll vaccindoser nästa vecka. Efter att i månader ha förberett, hyrt lokaler och anställt extrapersonal fick de beskedet att externa, upphandlade aktörer skulle tilldelas huvuddelen av vaccindoserna.
– Det är ett svek mot oss vårdcentraler och ett svek mot kommuninvånarna, säger Agneta Hamilton, verksamhetschef på vårdcentralen Kusten i Ytterby.

ANNONS
|

Den 19 maj gick ett mejl ut från den regionala vaccinsamordningen till vårdcentralerna i regionen. Där meddelades att vaccintilldelningen skulle ske enligt följande: 60 procent skulle ges till avtalade vaccinatörer (de externa aktörer som regionen upphandlat), 30 procent till vårdcentraler som har avtal med regionen och 10 procent till övriga (till exempel sjukhus och företagshälsa).

Beskedet kom som en kalldusch för Agneta Hamilton på vårdcentralen Kusten.

– Vi har jobbat hårt hela våren för att klara det som ålagts oss, vi har trots kort framförhållning vaccinerat alla de doser vi tilldelats. Att åsidosättas så här, från en dag till en annan, är ett svek från regionens sida. Vi är oerhört ledsna och besvikna. Och de som drabbas är våra patienter.

ANNONS

Fick besked i februari

Redan i februari var Agneta Hamilton i kontakt med vårdvalskontoret angående tilldelningen av vaccin.

– Eftersom vårdcentraler inte skulle vara med i upphandlingsförfarandet, fick vi garantier att vårdcentraler skulle prioriteras före de upphandlade aktörerna, vi skulle prioriteras först vad gäller att få vaccin, säger hon.

Det beskedet har man sedan jobbat utifrån. Extrapersonal har anställts för att klara den väntade anstormningen av människor som skulle vaccineras, lokaler har ställts i ordning, verksamheten har prioriterats om.

– Så fort vi fått vaccin har vi lagt ut tider på vår hemsida att boka. Vi har stor kapacitet och har riggat för detta under lång tid. Vi står beredda att vaccinera lokalbefolkningen. Och nu får vi plötsligt besked att vi vissa veckor inte kommer att få några doser alls!

”Det är ett svek”

Agneta Hamilton är upprörd över hur saken hanterats av regionen.

– Det är ett svek, säger hon. Vi lokala vårdcentraler har ett ansvar för befolkningen, vi har fått det förtroendet från politiker och tjänstemän. Det är till oss befolkningen vänder sig med frågor kring vaccinationen, och nu måste vi plötsligt ge dem beskedet att vi inte kan vaccinera dem. Inte för att vi inte har kapacitet, utan för att regionen beslutat att inte ge oss några vaccindoser. Det här är kaos.

– Vi har anställt 17 extrasköterskor för att klara det här. Vad vi ska säga till dem nu vet jag inte.

Agneta Hamilton vänder sig mot den fortsatt osäkra situationen.

– Vi vet ju inte från vecka till vecka. Det kan bli noll, det kan bli några stycken. I slutet på vecka 19 fick vi till exempel besked att vi skulle få noll förstagångsdoser till den här veckan.

Har mötts av nonchalans

Hon har ägnat en stor del av veckan som gått till att kontakta politiker och tjänstemän för att få en förklaring och om möjligt en ändring av beslutet.

– Jag har mötts av nonchalans. Beslutet är fattat, det är det besked jag får.

Inför nästa vecka har Kusten fått 210 förstagångsdoser, som Agneta Hamilton tjatat sig till. Egentligen har man kapacitet att vaccinera 1 500 personer på en vecka.

Agneta Hamilton låter besviken, uppgiven och arg på samma gång.

– Vi vill ju tillhandahålla vaccin till vår lokalbefolkning, säger hon. Vi vill vara aktiva i detta. Det är sunt förnuft att det bästa för folk vore att kunna gå till sin lokala vårdgivare som de känner väl och få sitt vaccin, i stället för att behöva resa till en stor aktör i en annan stad. Jag känner mig uppgiven för lokalbefolkningens skull. Det gör mig ont att inte kunna betjäna dem när vi har kapaciteten.

Även på vårdcentralen Centrumpraktiken är läget bekymmersamt.

– Regionens ändrade policy är en stor förändring som vi inte alls var förberedda på, säger Ghadah Saleh, verksamhetschef.

– I slutet av förra veckan fick vi noll förstagångsdoser vaccin, trots att vi har jättebra rutiner och har anställt extra personal för att kunna möta efterfrågan på vaccinering. Vi står nu med stora kostnader, utan att veta när eller ens om vi får fler vaccindoser.

Även Ghadah Saleh har varit i kontakt med politiker och tjänstemän under veckan, men inte fått något gehör.

– Vi får många frågor från våra patienter, en del är arga, men många visar förståelse när vi förklarar situationen, säger hon. De är besvikna, precis som vi är.

Oklart vad som händer om man saknar bank-id

Ett stort problem som Ghadah Saleh identifierat är att de externa aktörer som regionen upphandlat enbart tar emot webbokningar med bank-id. De som inte har bank-id hänvisas till sin vårdcentral.

– Men det blir ju faktafel, för vi vet ju inte ens om vi får några vaccindoser. Dessutom blir det diskriminering – vart ska de personerna vända sig? undrar hon.

Ghadah Saleh menar att det är en väldig oreda i vaccinationsprocessen.

– Vi har inte klagat, vi har anpassat oss och varit flexibla, vi har vaccinerat väldigt många redan. Och vi har förberett oss väl för att kunna vaccinera fler. Vi är väldigt besvikna över att den här ändringen gjordes helt utan förvarning.

ANNONS