Glada miner när Kungälv fick besök från Hiddenhausen 2012. Ulrich Rolfsmeyer, Elisabeth Mattsson och Kurt Axelsson. Nu har Thomas Alpner bjudit in tyskarna igen.
Glada miner när Kungälv fick besök från Hiddenhausen 2012. Ulrich Rolfsmeyer, Elisabeth Mattsson och Kurt Axelsson. Nu har Thomas Alpner bjudit in tyskarna igen. Bild: Anna Hedlund

Vänortstyskar kommer till Kungälv i november

Kungälv har inte haft besök från vänorten Hiddenhausen i Tyskland sedan 2012, men i slutet av november är det dags igen.
– Vi har bjudit in dem till 30-årsjubileet av samarbetet, säger fullmäktiges ordförande Thomas Alpner (M).

ANNONS

2012 kom en delegation från den tyska vänorten Hiddenhausen till Kungälv. Besöket blev väldokumenterat i SVT:s serie Kommunpampar, som hade ett filmteam som följde kommunalrådet Miguel Odhners varje steg under en period. I slutet av november i år blir det ett nytt besök, med anledning av att det är 30 år sedan vänortsutbytet tog sin början.

– Varannan gång bjuds de hit och varannan gång vi till dem för att utbyta erfarenheter. Det här är första gången jag i min roll (kommunfullmäktiges ordförande) får träffa dem, säger Thomas Alpner, som dock minns det senaste besöket från TV.

– Jag vill minnas att Anders Holmensköld satt i en buss och pratade om älgar, säger han.

ANNONS

Vad det blir för samtalsämnen den här gången är inte klart ännu.

– Jag kan inte säga så mycket om själva arrangemanget än, vi håller på och planerar det.

Ulrich Rolfsmeyer, Elisabeth Mattsson och Kurt Axelsson på senaste vänortsbesöket 2012.
Ulrich Rolfsmeyer, Elisabeth Mattsson och Kurt Axelsson på senaste vänortsbesöket 2012. Bild: Katarina Berg

Tyskarna har tackat ja till att komma. Restriktioner kring pandemin ska inte vara något hinder.

– Det ska inte vara några problem om inte reglerna ändras till dess, säger Thomas Alpner, som inte var med när vänortssamarbetet en gång initierades, men tror att Kungälv och Hiddenhausen är liknande kommuner.

– Hiddenhausen är en kranskommun till en större stad, så man har väl tänkt att vi har mycket gemensamt som vi kan dela med varandra.

I samband med vänortsbesöket planeras också ett öppet hus i stadshuset, men formerna för det är inte spikade ännu.

ANNONS