Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Utställningar har samlat in runt miljon till välgörenhet

När Phromotion i år arrangerar en utställning på Marstrand med glaskonst av Bertil Vallien är upplägget samma som tidigare. Besökarna bestämmer inträdesavgiften och pengarna går oavkortat till välgörande ändamål. Nu är man nära att spränga miljongränsen.

Idén att låta besökarna själva bestämma avgiften har visat sig vara ett effektivt sätt att få människor att öppna plånboken och ge ett bidrag till välgörande ändamål.

– Vi får in mer pengar än om vi hade haft entré. Människor verkar bli generösa när de får bestämma själva vad det ska kosta och när det vet att pengarna går till något viktigt, säger Per-Eric Pettersson.

Tillsammans med svärsonen Roger Fahlén driver han Phromotion i Stenungsund som bland annat arbetar med företagsprofilering och konstutställningar. De ligger bakom utställningen A New Horizon i vilken, förutom Bertil Vallien, även den polskfödde akvarellmålaren Stanislaw Zoladz medverkar. Den pågår fram till 19:e september på Strandverket på Marstrandsön. När det var vernissage 22:e augusti ringlade kön flera hundra meter längs med gatan utanför lokalerna på Marstrand.

– Man blir lite rörd och omtöcknad av det stora intresset, säger Per-Eric och återkommer till tankarna bakom Phromotions konstarrangemang.

– Vår filosofi är att med fri entré blir konsten tillgänglig för alla. Men vi vill också skapa en femte dimension genom att arrangera utställningar i udda miljöer som i bergrum eller som nu i en fästning. Vi tror att en spännande miljö kan bredda intresset för konst och locka nya besökare som inte går på konstutställningar i vanliga fall.

Att entrén skulle vara fri bestämde duon flera år sedan när man i samband med en utställning samarbetade med välgörenhetsorganisationen Världens barn.

– Det började med att vi själva skänkte en krona per besökare till organisationen. Men så vi kom på att införa en frivillig entréavgift istället. Pengarna gick den gången till ett skolprojekt på Sri Lanka. Vi reste själva dit och såg hur Världens barn etablerade skolor på plats. Det var en verklighet som var tuff för många men det är samtidigt fint att se att det ändå finns en framtid tack vare de medel som skänks.

Andra år har pengarna gått till Läkare utan gränser och svenska Jontefonden som verkar för att ge livskraft åt barn och ungdomar som på olika sätt berörs av organdonation. Phromotion försöker hela tiden hitta nya organisationer som de känner tillit till.

– I år skänker vi pengarna till barnrättsorganisationen ECPAT. Snart är vi upp i en miljon kronor. Det känns nästan obegripligt att det har rusat iväg till sådana summor. Men det roligt att så många uppskattar våra utställningar och att människor vill vara med och göra skillnad.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.