Utställningen Årsrika ska vara en vecka på varje äldreboende i kommunen. Först ut är Ekhaga i Diseröd.
Utställningen Årsrika ska vara en vecka på varje äldreboende i kommunen. Först ut är Ekhaga i Diseröd.

Utställning visar äldres rikedom – vill motverka ålderism

Nu ska fotografier ur utställningen Årsrika visas på kommunens alla äldreboenden. Först ut är Ekhaga i Diseröd. Där var det vernissage på tisdagen.
– Det känns jätteroligt. Alla verkar vara nyfikna på den, säger aktiveringspedagogen Carolina Gustavsson.

ANNONS

På tisdagen hölls invigningsceremonin för Årsrika på Ekhaga.

– Utställningen fokuserar på att vi ska se de äldre inte bara som en gammal människa utan rika på upplevelser, erfarenhet, levda år och kunskap, säger Carolina Gustafsson, som sett till att kommunen fått låna in den.

Årsrika är en utställning med bilder av 78- till 95-åringar med olika bakgrund. I texter berättar de om sina tankar kring livslust, sorg, kärlek, njutning och död. Och om relationen till kroppen, ensamheten – och om vilka olika attityder de möter.

– Och så det viktiga: Att idag blir man lite bortglömd som äldre, för man tillfrågas inte om saker och ting. Det vill den här utställningen uppmärksamma. Det här om självbestämmande – och att man är en individ. Inte en grupp.

ANNONS

Ett bra liv

I media kommer äldre sällan till tals annat än som gamla fördettingar, och ses ofta mer till besvär än en tillgång, skriver Rot produktion som ligger bakom Årsrika. De framhåller att samtidigt visar forskning att hjärnan fortsätter att utvecklas om den får vara frisk. Och många äldre lever ett bra liv, och har erfarenheter och visdom som sällan används i vårt samhälle.

Carolina hoppas att utställningen ska leda till reflexion, så att äldre blir sedda som de individer de är.

– Och att vi som jobbar i äldreomsorgen inte tar vissa saker för givna, utan frågar de som bor på våra äldreboenden vad de tycker om maten, om vad de gillar att göra. Allt som rör deras liv. Jag hoppas det kommer igång en diskussion om det.

Vad hoppas du Årsrika ska ge de äldre?

– Att de ska stärkas och känna sig stolta över den person de är. Att de får komma till tals och att vi lyssnar på dem. Att vi försöker göra saker de önskar så mycket som möjligt. Att de kan bevara sina intressen och fortsätta leva ett bra liv här.

Hur ser ser det idag?

– Jag tycker vi är på god väg, men vi kan bli bättre på att just fråga.

Carolina berättar om aktiviteter som finns idag på boendet. Till exempel kommer biblioteket och lämnar böcker.

– Och vi har fester, vi har ett fint badkar, en spaavdelning. Den används inte lika mycket nu, men har gjorts. Där ordnar vi spadagar där man kan komma och fixa naglarna, få en ansiktsmask, slappna av till god musik, dricka fruktdrinkar.

Men hon vill att de äldre ännu mer ska kunna fortsätta vara den de var innan de flyttade in.

– Så om de vill ha någon som kommer och sjunger opera ska vi fixa det. Eller om de vill åka och gå på teater, så ska vi kunna hjälpa till med det.

Hur ser planen ut framåt?

– Vi har börjat bjuda in folk: Det ska vara föreläsningar här från Sjöfartsmuseet på olika teman. Och vi ska ha livemusik ett par gånger innan jul och lite temafester. Det kommer bara bli bättre och bättre nu när vi får umgås mer.

Hur känns det nu när Årsrika är invigd?

– Det känns jätteroligt. Alla verkar vara nyfikna på och jag hoppas att så många som möjligt får se den, när den går runt på alla äldreboenden.

Till invigningen var politiker inbjudna, men ingen var på plats.

– V hoppas att någon politiker eller två har lust att komma och se vad utställningen handlar om. För det är väldigt viktiga frågor för våra äldre, säger Caroline.

Årsrika

En vandringsutställning med fotografier och tillhörande pedagogiskt material. Kungälvs kommun har lånat in delar av Årsrika, bilder som nu ska visas på kommunens alla äldreboenden.

Årsrika har tidigare ställts ut på bland annat Göteborgs stadsbibliotek.

Fotograf: Elisabeth Ohlson Wallin

Intervjuer och texter: Annica Carlsson Bergdahl

Producerad av: Annica Carlsson Bergdahl & Hälsinglands museum

ANNONS