Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Jacob Humlén

Utsläpp av olja på två ställen – oklart hur mycket

Vid lunchtid fick räddningstjänsten åka på två olika larm om utsläpp av drivmedel – ett i Kode och ett vid Rollsbomotet.

ANNONS

Vid 12-tiden kom första larmet om utsläpp av drivmedel i Kode.

– Där är vi framme men vi har dock inte hört ifrån dem så det framgår inte vad det är eller hur mycket, säger Mathias Kapocs, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

En kvart senare kom ytterligare ett larm om utsläpp av drivmedel. Då hade det läckt ut hydraulolja vid Rollsbomotet.

– Det är miljö och hälsa som ringt över det till oss.

Inte heller här har ledningscentralen fått någon återkoppling från styrkan på plats.

Senare på eftermiddagen uppger räddningstjänsten att de två utsläppen kan härröra från en och samma bil.

– Omfattningen är oklar men vi har varit ute och sandat, säger Bosse Florell, larm- och ledningsoperatör på räddningstjänsten Storgöteborg.

Ringde om oljeläckaget

Enligt Gunilla Strömqvist på kommunens miljöenhet var det en person som ringt in om utsläppet och kommunen larmat räddningstjänsten.

– Det kom in till kundcenter tio över tolv och det var en dam som ringde in om ett oljeläckage vid rondellen i Solbräcke, säger hon.

Yvonne Bengtsson var den som ringde in till kommunen om oljeläckan.

– Det var så här, att vid klockan 11.30 satt jag och väntade på att få gå in på vårdcentralen när jag såg en som låg ner i rondellen, säger hon när KP ringer henne.

Då hade hon sett en moped som bara försvann framåt och åkte iväg. En kille höll på att plocka upp sina grejer och både bilar och bussar kom körande i rondellen.

– Det såg jättedramatiskt ut där vi satt i bilen.

Flera mopedister välte i oljan

Mopedisten hade halkat i oljan i rondellen. Och inte långt efter kom två tjejer körade på varsin moped och den ena välte i oljan och hennes moped sköt i väg och körde in i den andra, enligt Yvonne Bengtsson.

Efter att hon besökt vårdcentralen kom en fjärde mopedist och välte i rondellen. Då kände hon att hon var tvungen att ringa om utsläppet.

– Men vart ska man ringa? Jag vet att man inte ska ringa 112 och störa så jag ringde Trafikverket, som sa att det kvar kommunen som hade ansvar för vägen.

Där kom hon fram till Gunilla Strömqvist som ringde räddningstjänsten.

Men Yvonne Bengtsson tycker att det tog för lång tid och hon tycker även att det var konstigt att ingen annan ringt om det.

– De var helt ovetandes på kommunen. Nu tog det flera timmar innan det blev sanerat.

10-15 meter sträng med olja

De som föll med sina mopeder i oljan i rondellen verkade enligt Yvonne Bengtsson inte ha skadat sig så allvarligt.

Yvonne Bengtsson uppskattar att det låg en sträng med en ljus vätska på 10-15 meter på vägen och hon uppfattade att det kunde ha varit diesel.

Vid 14-tiden meddelade räddningstjänsten att de avslutat sin insats.

ANNONS