”Det finns inget omedelbart hot mot Sverige i det här läget”, anser Kenneth G Forslund (S).
”Det finns inget omedelbart hot mot Sverige i det här läget”, anser Kenneth G Forslund (S). Bild: Katarina Berg

Utrikesutskottets ordförande om krigsrisken

Försvarsmakten förstärker sin militära närvaro på Gotland.
– Men det finns inget omedelbart hot mot Sverige i det här läget, säger Kenneth G Forslund (S), riksdagsman från Kungälv och ordförande i utrikesutskottet.

ANNONS
Kenneth G Forslund.
Kenneth G Forslund. Bild: Katarina Berg

Samtidigt vill han inte tona ner allvaret i situationen utan betonar att vi kan vara på väg in i någonting som kan visa sig vara det allvarligaste säkerhetsläget sedan Kubakrisen 1962.

Kenneth G Forslund.
Kenneth G Forslund. Bild: Katarina Berg

– Ryssland har flyttat om så att de har åtminstone sex landstigningsfartyg i Östersjön. Det är sex gånger så många som de brukar ha där och då måste vi agera utifrån det och säkra Gotland som vi gör nu. Gotland är väldigt centralt i hela Östersjöområdet och det ska inte råda någon tvekan om vem som har kontrollen.

Du menar att det inte finns något omedelbart hot mot Sverige i det här läget. Hur orolig ska man egentligen vara?

– Det är klart att gör Ryssland verklighet av de planer som de påstås ha och anfaller Ukraina kommer det påverka hela vår del av världen naturligtvis och det är oroande. Samtidigt tycker jag att man ska vara trygg med att den svenska försvarsmakten fungerar och agerar och det är ju effekten av att vi under ett antal år har förstärkt den. Något vi fortsätter att göra under de närmaste åren, då vi ökar försvarsanslagen med 80 procent, säger Kenneth G Forslund.

Om vi vaknar till nyheten att Ryssland har invaderat Ukraina, vad händer då?

– Då tror jag att det kommer att bli en väldigt stark ekonomisk reaktion från EU och USA. USA sitter på några ekonomiska maktmedel som är riktigt tuffa och ytterst kan de stänga av Ryssland från det internationella banksystemet.

Så inget storkrig direkt med andra ord?

– Det militära kommer Ukraina till stor del få klara själva. Västländer har sålt vapen till dem under ett antal år och exempelvis Kanada har bidragit med mycket utbildning och träning, så Ryssland kommer inte att kunna överraska på samma sätt som tidigare.

Även om det inte finns någon direkt krigsrisk för oss i Sverige. Kan vi drabbas på andra sätt?

– I händelse av att Ryssland invaderar Ukraina kommer hela läget i vår del av världen att påverkas och sannolikt går energipriserna upp ännu mer. Kanske påverkar det också varuförsörjningen. Vi måste vara klara över att börjar det hända saker på allvar så kommer det även att påverka oss här i Sverige.

Högt spel

Enligt Forslund spelar Putin ett högt spel just nu.

– På samma sätt som Kubakrisen innebar slutet för Chrusjtjov skulle ironiskt nog detta också kunna innebära slutet för Putin, om han misslyckas med att uppnå det han vill.

Med tanke på situationen. Är det inte läge för Sverige att gå med i Nato?

– Nej, det skulle bara öka spänningarna ytterligare i närområdet. Sverige har ett nära samarbete med Nato och flera bilaterala samarbeten och det fungerar bra. Att ändra hela balansen skulle inte vara en lösning för någon. Viktigast av allt är att Sverige måste stå för det grundläggande försvaret av Sverige. Det kommer aldrig någon annan att göra.

Hur kommenterar du nyheten om drönare vid flera kärnkraftverk runtom i landet?

– Väldigt intressant att det händer precis i det här skedet. Det följer instruktionsboken för ett gråzonsagerande, att det börjar hända konstiga saker samtidigt som det pågår militär uppladdning. Gränsen mellan krig och fred är mycket mer blurrig än tidigare. Samtidigt- det kan också handla om nyfikna privatpersoner. Polisen får utreda, konstaterar Kenneth G Forslund.

Vinter-OS

Om Ryssland invaderar Ukraina, håller han det inte för otroligt att det sker i samma sväng som Vinter-OS invigs i Peking.

– När världen riktar sina blickar åt ett helt annat håll.

ANNONS