Arkivfoto
Arkivfoto Bild: Katarina Berg

Utredningen av mordet på Anna-Lena avslutas

Utredningen av mordet på Anna-Lena Lernhede avslutas – det meddelade åklagaren i fallet på tisdagen, skriver GT.

ANNONS

10 maj förra året var Anna-Lena Lernhede på väg hem från en vän när hon på gång- och cykelbron över E6 stötte på en okänd person som försökte råna henne på mobiltelefonen.

När Anna-Lena Lernhede satte sig till motvärn blev hon knivhuggen i hjärtat. Hon avled tolv dagar senare på sjukhus.

LÄS MER:Misstänkt för mordet på Anna-Lena kan inte åtalas – är inte straffmyndig

LÄS MER:Mordutredningen snart klar: ”Vi är i sluttagen nu”

Efter en vecka kunde en pojke gripas misstänkt för rånförsöket och knivhuggen. Han blev senare misstänkt för mord och polisen inledde en utredning.

Inledningsvis fanns uppgifter om att pojken var 12 år. En åldersutredning startade och i våras stod det klart att inte gick att slå fast om pojken var straffmyndig när dådet utfördes.

ANNONS

Men en Lul-utredning, lagen om unga lagöverträdare, inom ramen för socialtjänsten, skulle bedrivas. Förra veckan inkom en så kallad bevistalan från socialtjänsten och i går, tisdags, beslutade vice chefsåklagare Caroline Fransson, att hon inte skulle inte inleda en bevistalan vilket innebär att den så kallade LuL-utredningen avslutas.

– Jag har fattat ett beslut om att inte inleda bevistalan, utan att i stället då avsluta den här utredningen enligt LUL-31, säger vice chefsåklagare Caroline Fransson till tidningen.

I och med att barn under 15 år inte kan dömas i domstol kan en domstol pröva skuldfrågan i en så kallad bevistalan. I en bevistalan tar domstolen ställning till om den icke straffmyndiga personen begått brottet eller inte. Man delar inte ut någon påföljd.

– Det är väldigt ovanligt att man väcker bevistalan, avslutar Fransson till GT.

ANNONS