Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Utebadet rustas för sommaren – så mycket har det kostat

Den 13 juni öppnar utomhusbassängen i Kungälv. Under flera år har ett omfattande renoveringsarbete pågått och i år har nya toaletter installeras.
– Det är värt mycket att ha ett utebad i Kungälv, säger enhetschef Jan Eklund.

Sakta men säkert har utomhusbassängen vid Skarpe Nord blivit bättre. Det var en välbehövlig renovering som inleddes för drygt fem år sedan, berättar Jan Eklund, enhetschef på Kungälvs kommun.

– Duken i bassängen har helt bytts ut nu, och vi har även lagt ner mycket jobb på själva betongkonstruktionen förra året. Men allt arbete syns inte. Mycket ligger i rörsystem och reningsanläggningen. Även kemikaliehanteringen har säkrats upp så att det följer de nya myndighetskraven.

Nya toaletter

För ett par år sedan riskerade öppningen att senareläggas på grund av renoveringsarbetet, men i år räknar man att kunna öppna som planerat den 13 juni.

– I helgen kommer ett städlag vara på plats och städa ur poolen helt och hållet. Den ska vara skinande vit när vi börjar använda den. När allt är städat fyller vi på med vatten. Men innan vi kan öppna måste vi få godkänt på våra vattenprover, säger Jan Eklund.

Nytt för i år är att utebadet har försetts med nya toaletter. Det är något besökare länge efterfrågat, och Kungälvs-Posten skrivit om tidigare.

– Vi har flyttat dit en hel byggnad, så det kommer inte vara några bajamajor där längre. I samma byggnad kommer det även finnas kioskverksamhet.

Prislappen: 6,7 miljoner

Att renovera badet har varit en kostsam historia. Den totala kostnaden för de senaste fem årens arbete landar på cirka 6,7 miljoner kronor.

– Det kostar mycket, särskilt bad är jättedyrt så det är inget konstigt. Men det är värt mycket med ett utebad i Kungälv. Det tycker ju politikerna också eftersom de gett oss det här uppdraget, säger Jan Eklund.

Även Kungälvsborna själva verkar uppskatta utebadet. Under en säsong har badet i snitt mellan 16 och 18 000 besök.

– Det är så klart roligt att våra anläggningar används, det är det som är syftet! Sedan är alla utomhusanläggningar väderberoende. Jag minns när vi hade en så fantastisk sommar 2018, då hade vi 25 000 besök, säger Jan Eklund.

LÄS OCKSÅ: Nu gäller förarbevis för att köra vattenskoter

LÄS OCKSÅ: De vill ha gratis busskort på sommarlovet

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.