Upplev sekelskiftet under dagarna tre på Marstrand

Den 5-7 augusti är du för trettonde året i rad välkommen att ta del av de populära Sekelskiftesdagarna på Marstrand. I år spänner evenemanget över tre dagar. Dagar du som besökare förflyttas tillbaka till tiden runt förra sekelskiftet.

ANNONS
|

Den forna havskurorten Marstrand förvandlas under Sekelskiftesdagarna och på ön upplever du baderskor, bilar, musikkår, marknader, sagoberättare och mycket mer.

– Sekelskiftesdagarna är Marstrands näst största evenemang efter Match Cup, och har runt 15 000 besökare. Att Sekelskiftesdagarna varje år blir så fantastiska är tack vare alla besökare och de fler än trehundra artister som deltar, säger Bobo Wallmander, ordförande och initiativtagare.

Allt fler aktiviteter

Utbudet av aktiviteter under Sekelskiftesdagarna utökas för varje år.

– Förra året hade vi ett barntema som blev väldigt lyckat. Vi fortsätter med aktiviteter för barn i år, dock inte som tema utan som återkommande inslag, säger Linnéa Johansson, konstnärlig ledare för evenemanget.

ANNONS

På barnkalaset bjuds likt förra året på tårta och kalaset utökas i år med aktiviteter som dans med drillflickor, minikonsert med musikkåren med mera.

– Förra året serverades 340 tårtbitar på barnkalaset, i år går det kanske åt ännu mer tårta, skrattar Linnéa.

I Köpmansgården och i lusthuset utanför Grand Hotell kan stora och små besökare lyssna till den professionella sagoberättaren Mikael Thomasson.

– Ett mycket uppskattat inslag, berättar Bobo.

Sekelskiftesdagarna är ett folklustspel där känslan av att förflyttas i tid och rum är påtaglig. Bland nämnda baderskor och bilar återfinns också shirehästar, trollkonstnärer, jonglörer och interaktiv teater.

– Men det finns mer. 1800-talssällskapet kommer hit och tiohuggarna är tillbaka efter pandemin. Ångaren Bohuslän, marknad, konsert i kyrkan, parad, och Kung Oscar med sin bejublade ankomst till kajen är andra exempel på vad besökarna bjuds på, berättar Linnéa. Det känns roligt med en extra dag i år och det är så spännande att se allting växa fram. Vi är ungefär 450 engagerade som tillsammans skapar detta evenemang, tillägger hon.

Arbete till ungdomar

40 ungdomar ges arbetstillfällen under Sekelskiftesdagarna, något både Bobo och Linnéa är stolta och tacksamma över.

– Deras insats är enorm. De leker med barnen samt sjunger och spelar i trädgårdar privatpersoner öppnar upp runt om på ön, säger Linnéa som själv kom i kontakt med Sekelskiftesdagarna genom just feriearbete för ett antal år sedan.

Modet vid sekelskiftet var ett annat än i dag, om det råder inga tvivel. Trots det kommer så många som mellan 300-400 besökare uppklädda berättar Bobo.

– Att klä upp sig när du besöker Sekelskiftesdagarna ger en särskild känsla. Prova gärna, tipsar Bobo.

LÄS MER:Efterlängtat sekelskifte tillbaka på Marstrand

LÄS MER:Här är evenemangen du kan ta båten till i sommar

ANNONS