Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Per-Eric Pettersson har tidigare gjort uppskattade utställningar i ett bergrum i Stenungsund men där ville Bertil Vallien inte ställa ut. I stället blev det Strandverket. Bilder: Lotta Hohner och Göran Örtengren
Per-Eric Pettersson har tidigare gjort uppskattade utställningar i ett bergrum i Stenungsund men där ville Bertil Vallien inte ställa ut. I stället blev det Strandverket. Bilder: Lotta Hohner och Göran Örtengren

Uppfyller dröm om utställning med världskände glaskonstnären

Den världskände glaskonstnären Bertil Vallien ställer ut på Strandverket i slutet av sommaren.…
– Jag har haft en dröm om att få ställa ut hans verk. Han är en av topp tre glaskonstnärer i världen, säger Per-Eric Pettersson.

Per-Eric Pettersson, som bland annat gjorde den uppmärksammade utställningen med glaskonstnären Kjell Engman 2019, har fått blodad tand. Då hölls utställningen i Vattenfalls bergrum i Stenungsund, en minst sagt annorlunda utställningshall. Det är något med den ruffa stenen mot den släta och ljusgenomsläppliga glaset som tilltalar honom. Kontraster som ställs mot varandra. Denna gång har han valt en annan spektakulär utställningslokal, den gamla befästningsbyggnaden Strandverket på Marstrand.

– Vår grej har blivit att bidra med att hitta annorlunda utställningslokaler för att ge ytterligare en dimension åt upplevelsen. Hittills har det blivit flera skyddsrum men förra året ringde de från Kungälvs kommun och frågade oss om vi ville ställa ut på Strandverket. Det är ett klockrent ställe. Här blir konsten en symbios med rummet, säger Per-Eric Pettersson.

Det har varit en dröm för honom under flera år att få till en utställning med Bertil Valliens verk men tidigare har konstnären inte hunnit.

Glaskonstnären Bertil Vallien är bland annat känd för sina stora båtar i glas.

– Han ville absolut inte ställa ut i ett bergrum. Eftersom han är gammal seglare så passar ju Marstrand på det här sättet också. Vi besökte Strandverket tidigt i våras och han blev fascinerad. Han är inte den som sprider massa kommentarer men när jag berättade historian bakom platsen och lokalen så tog han den till sig. Bertil skulle åka hem och klura på hur vi ska göra installationerna, han skulle tillverka några specialgrejor, säger Per-Eric.

Per-Eric Pettersson drev länge Presentboden i Stenungsund som hans dotter tagit över. Det var 50 år sedan han startade butiken och som pensionär har han inte legat på latsidan. Nu har han också fått med sig sin svärson, Roger Fahlén, som inte minst hjälper till med det digitala och tekniska.

– Han var inte ett dugg konstintresserad tidigare men så åkte vi till glasriket tillsammans och då blev han intresserad. Vi mixar idéer och kompletterar varandra.

Varför har det blivit just glas?

– Det är fascinerande när man har sett framställningen med tanke på det korta ögonblick som glasblåsarna har på sig att göra något med massan innan den stelnar, hur den lever sitt eget liv och hur de hanterar utmaningen att styra den, säger Per-Eric Pettersson.

Bertil Vallien på Strandverket

Bertil Vallien är internationellt erkänd och hans glaskonst finns representerad på museer runt om i världen. Inte minst i USA är hans verk uppskattade.

Utställningen som kallas A new horizon öppnar den 22 augusti och pågår till den 19 september i Strandverket på Marstrand.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.