Anders och sonen Emil Tengelin, tillsammans med Ronny Henriksson från PS Auction.
Anders och sonen Emil Tengelin, tillsammans med Ronny Henriksson från PS Auction. Bild: Moa Haltorp

Unik ubåt såld på Koön: ”Bestämda på att vi ville ha den”

I veckan skedde en ovanlig affär i hamnen på Koön. En utbåt överlämnades från ett auktionsföretag till en ivrig köpare. Detta är andra gången Ronny Henriksson säljer exakt samma ubåt.
– Unikt att sälja samma ubåt två gånger, säger Ronny Henriksson på PS Auction Vänersborg.

ANNONS
|

Under juli dök det upp en ovanlig annons på auktionsfirman PS Auction. En ubåt låg till försäljning i Kungälv. För tre år sedan sålde Ronny samma ubåt från sitt kontor i Vänersborg.

Han sålde då till en isländsk köpare, som aldrig fick möjlighet att hämta den på grund av bland annat coronapandemin. Sedan dess har den stått magasinerad, men har nu sålts till svenska köpare.

Den hav- och vattenintresserade Anders Tengelin var på jakt efter en vanlig fritidsbåt. Men när ubåten dök upp på annonssidan kunde han inte motstå.

– Vi var ganska bestämda på att vi ville ha den, berättar Anders Tengelin.

ANNONS

Tillsammans med några marinintresserade medinvesterare gick de ”all in” för att få köpa ubåten. Det var många intressenter och den sista timmen innan avslutad auktion blev intensiv.

– Denna auktionen blev större än sist, det var flera budgivare, berättar Ronny Henriksson.

Ubåten är hemmatillverkad av en hobbyingenjör i Mariestad och fick namnet Harren. Den sjösattes för första gången i Vänern 2017. Ubåten är 6,4 meter lång, kan ta två passagerare och drivs av både el och diesel.

Den kan operera under vattnet i cirka 30 till 40 minuter. Den har testats att gå ner till 50 meters djup, men skulle möjligtvis klara 200 meter.

Kryper man ner i luckan och in i ubåten är det litet och trångt. I aktern sitter all teknik och säkerhetsutrustning. Lyckas man vända sig om mot fören, utan att slå i något, kan man se styrpanelen. Genom att använda en joystick på höger sida styr man, och på vänster sida sitter ventiler för att gå under ytan.

Nu ska den förflyttas upp till Rindö utanför Vaxholm. Anders Tengelin är förtegen om vad den ska användas till, men menar att det finns ”allmänintressanta användningsområden”.

–Det är väldigt roligt att vi kan rädda kvar den här otroligt välkonstruerade och tekniskt intressanta ubåten i Sverige, säger Anders Tengelin.

Vilka användningsområdena är, får vi inte veta just än. Men Anders berättar att han är intresserad av världen under ytan och tycker det är spännande ur ett marin-arkeologiskt perspektiv. Samt hur hav och vatten påverkar människan.

Med vid överlämningen är Anders son Emil med, som är väldigt begeistrad i hans fars nya inköp.

– Pappa! Får jag gå in och titta i den igen?, säger han några knappa minuter efter det senaste besöket.

Anders son Emil Tengelin, redo för avfärd.
Anders son Emil Tengelin, redo för avfärd. Bild: Moa Haltorp

ANNONS