Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Frederik von Essen från Trafikverket var ute och hade dialog med ungdomarna som samlats vid Folkets parks parkering.  Bild: Kristian Johansson
Frederik von Essen från Trafikverket var ute och hade dialog med ungdomarna som samlats vid Folkets parks parkering. Bild: Kristian Johansson

Ungdomar fick trafikvett direkt från inspektören

På torsdag kväll fick ungdomarna som hade samlats vid Folkets park en dos trafikvett av Frederik von Essen på trafikverket.
– Det här är precis vår målgrupp, säger han.

Samlingsplatsen för ungdomar vid Folkets park drar till sig många ungdomar i tonåren. Frederik von Essen, som är trafikinspektör på trafikverket och bedömer uppkörningar för körkort, är även ute på uppsökande verksamhet.

– Jag har åkt förbi här hela sommaren och tänkt att det här är precis vår målgrupp, ungdomar som snart ska ta körkort, säger han.

På torsdag kväll blev träffen med ungdomarna av för Frederik von Essen, som ofta är ute och har dialog med olika grupper, som till exempel SFI-studerande, om bilkörning och trafikvett. Den uppsökande verksamheten bygger på en tvåvägskommunikation.

– De får ställa frågor till mig och jag intervjuar dem litegrann. Det är mycket bättre än att stå och hålla föredrag med en overhead, säger han.

Ett syfte med samtalen är att slå hål på myter som finns om bilkörning och trafik.

– Det finns så mycket rykten, osanningar och myter, så det är bra att kunna ta bort några av dem. Sedan gäller det att få in tänket att visa hänsyn i trafiken, hålla säkerhetsmarginaler och framför allt att plugga teori, för att kunna använda den teorin sedan när de är ute och kör, säger Frederik von Essen.

Varför behövs den uppsökande verksamheten?

– Vi har långa köer till uppkörning, dels på grund av covid och dels på att väldigt många kommer oförberedda och inte klarar det.

Många av ungdomarna på samlingsplatsen har dock redan bil eller någon form av traktor. Kommunens parkeringsansvarige Jimmy Sandberg var också på plats för att prata med dem om parkeringsfrågor.

– Jag har blivit inbjuden hit för att prata med ungdomarna om parkeringar och tycker att det är ett gyllene tillfälle, säger han.

Vad har det gett den här kvällen?

– Jag har fått en hel del frågor och funderingar från ungdomarna, så det är nyttigt att vara ute och träffa dem. Sedan är det roligt att få se deras fina bilar och traktorer. Det är jättekul att se, säger Jimmy Sandberg.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.