Unga Kungälvsbor med beroendeproblem kan få hjälp – i Mölndal

Mini-Maria planerar att öppna fysisk mottagning för ungdomar i Kungälv, men hittills har det varit svårt att hitta en lämplig lokal i kommunen. Istället hänvisas de unga till Mölndal.

ANNONS
|

Ett flertal nya Mini-Maria öppnar runt om i Västra Götalandsregionen. Ungdomar och deras anhöriga från Kungälv och Stenungsund kommer nu kunna åka till Mölndal för att få stöd, råd och behandling.

Mini-Maria är en mottagning för ungdomar mellan 13 och 21 år som har problem med olika former av beroende. Man behöver inte ha en remiss eller biståndsbeslut för att komma dit.

Letat i närmare ett år

Mottagningen i Mölndal kommer även ta emot ungdomar från Härryda. Det är tänkt att Kungälv och Härryda ska erbjuda egna mottagningar i kommunerna. Men de har letat i närmare ett år efter lokaler, utan resultat, uppger Agneta Lindkvist, verksamhetschef för ungdomsmottagningar.

ANNONS

– Lokaler är ju svårt, det ska ju vara lämpliga lokaler. Men vi har ju också möjlighet att möta ungdomar och familjer på flera sätt, idag kan man ju mötas digitalt, säger hon.

När tror du ni hittar lokaler?

– Det kan jag inte svara på, vi letar och har letat ett tag.

Jobbar tvärprofessionellt

På mottagningarna jobbar sjuksköterskor, läkare, psykologer och socionomer. De som jobbar med vården är anställda genom regionen. Annan personal, så som socionomer, är anställda av kommunen.

– Vi jobbar tvärprofessionellt, och hälsofrämjande i ett tidigt skede, så vi kan hitta rätt stöd så ett riskbruk inte utvecklas till skadligt bruk.

Personalen från regionen kommer börja med att vara på plats tre dagar i veckan, och planen är att det ska bli fyra dagar när de är klara med rekryteringen.

LÄS MER:Polisen lyssnade på Kungälvsborna: ”Jättebra och säkert här”

LÄS MER:Malin Karlsson i Kärna efterlyser bussturer på loven

LÄS MER:Sjukvård, skola, trafik viktiga frågor för Kungälvsborna i valet

ANNONS