Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Kajsa Lind
Arkivfoto Bild: Kajsa Lind

Ung man döms för hets mot folkgrupp

En man i 20-årsåldern från Kungälvs kommun ska ha heilat som en avskedshälsning till en vän som omhändertogs av polis. Nu döms han för två fall av hets mot folkgrupp.

I mars i år fick polisen rycka ut för att ta hand om en berusad och bråkig person vid ett boende i Göteborgs kommun. I samband med omhändertagandet gjorde, den nu dömde mannen, en nazihälsning till vännen. Poliserna som omhändertog vännen reagerade på hälsningen och påtalade det för mannen som då ska ha blivit skamsen och bett om ursäkt.

Poliserna ansåg dock att det fanns många personer som befann sig på platsen där omhändertagandet skedde som kunde ha sett hälsningen och på så sätt känt sig kränkta.

Mannen, som erkänt, säger att det var en impulshandling som han direkt ångrade. Han hade gjort hälsningen för att imponera på mannen som omhändertogs. Han uppger att han vid den tidpunkten hade åsikter åt det nationalistiska hållet men att han aldrig varit nazist.

Skrev kränkande på Facebook

Samtidigt döms mannen för att i oktober förra året, ha skrivit ”hell seger, sieg heil” på en öppen Facebookprofil. Mannen har i tingsrätten uppgett att han hade kunnat skriva en sådan kommentar för ett år sedan, men att han inte minns att han skrivit den. Han förstår att kommentaren kan upplevas kränkande, men han uppger vid tingsrättsförhandlingarna att han i dag inte har de åsikterna.

Tingsrätten anser att det är osannolikt att någon annan än den nu dömde mannen har skrivit kommentaren, trots att mannen antytt att det skulle kunna vara på det viset.

Mannen förekommer under tre avsnitt i belastningsregistret. Senaste domen handlade om villkorlig dom och böter för skadegörelse och hets mot folkgrupp.

Han döms nu för två fall av hets mot folkgrupp och ett fall av ringa narkotikabrott. Han döms till skyddstillsyn.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.