Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Susanne Gustafsson, Solgärde vårdcentral, Agneta Hamilton, Kustens vårdcentral. Bild: Arkivfoto
Susanne Gustafsson, Solgärde vårdcentral, Agneta Hamilton, Kustens vårdcentral. Bild: Arkivfoto

Tredje dos till 50-plussare – då kan man boka tid

50-plussarna är på tur att erbjudas en tredje dos covid-vaccin, det meddelade Folkhälsomyndigheten på onsdagen.
Vårdcentralerna i Kungälv har dock ingen möjlighet att börja vaccinera innan jul- och nyårshelgerna.

Regeringen har fattat en rad nya beslut angående covid-19, bland annat vaccinpass på tillställningar och evenemang, och har också skjutit till extra medel för att regionerna snabbt ska kunna börja vaccinera alla som är över 18 år med en tredje dos.

– Regeringen ser allvarligt på utvecklingen i omvärlden, sa socialminister Lena Hallengren (S), på en pressträff på onsdagen.

På Kustens vårdcentral i Ytterby är man beredd. Redan nu vaccineras 65-plussarna med dos 3. Men vaccinationen med dos tre för 50-plussarna kan starta tidigast 10 januari nästa år, enligt vårdcentralchef Agneta Hamilton.

Behöver ta hand om vårdskulden

Mycket på grund av personalen på vårdcentralen jobbat oavbrutet sedan vaccineringen mot covid-19 startat. Extrapersonalen behöver återhämta sig och vårdcentralen vill kunna arbeta ikapp den vårdskuld som byggts upp under pandemin.

– Jag vet inte hur accepterat det är av människor som vill ha en snabb möjlighet att vaccineras, men vi har även en vårdskuld som gör att vi måste prioritera vardagsvården, säger Agneta Hamilton.

Hon är kritisk till att besluten från regering och Folkhälsomyndigheten kommer snabbt, även om hon är positiv till att man erbjuder dos 3 till fler.

– Beskedet om att man ändrade tidsintervallen från sex till fem månader från en dag till en annan gjorde att flera tusen fler helt plötsligt var berättigade till dos 3. Det märker vi av på en minut när alla hör av sig.

Hårt tryck på vaccintider

Det har varit ett jättetryck hos Ytterby vårdcentral sedan beskedet kom om att 65-plussarna skulle få dos 3. Och hon väntar sig att det ska fortsätta.

– Vi är jätteangelägna om att sjukvården ska genomföra detta och att det är önskvärt att man tar dos 3 men samtidigt är det viktigaste att få dos ett och två, att man inte väntar med att vaccinera sig. Och alla som ännu inte påbörjat sin vaccination ska höra av sig om de inte hittar tider, det är en viktig fråga ur smittskyddspunkt.

Den nya åldersgrupp som nu är aktuell för dos tre behöver dock vänta sex månader efter dos 2.

Även på Solgärde vårdcentral ser man inte att man kommer hinna börja vaccinera 50-plussare innan jul- och nyårshelgerna.

– Vi håller på för fullt och vaccinerar just nu, vi vaccinerar 65-plussare och är snart klara med att vaccinera 12-15-åringarna, säger Susanne Gustafsson, vårdcentralchef.

Ta hand om den andra vården

Vårdcentralen lägger ut tider för 65-plussare och för dem som inte vaccinerat sig alls hela tiden.

– Men vår förhoppning är att man inte släpper fram 50-plussarna innan jul- och nyårshelgerna. Vi måste ta hand om den andra vården, det finns ett uppdämt behov av svårt sjuka att få komma till vården och vi måste ta hand om dem och bedriva en bra vård för dem, så vi har ingen möjlighet förrän efter jul- och nyårshelgerna. säger Susanne Gustafsson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.