Tre kilometer halsduk pryder Bohus Fästning i helgen

I helgen ska fästningen smyckas. Studieförbundet Vuxenskolan har engagerat så många handarbetare att tre kilometer halsduk har stickats – och i helgen ska resultatet viras runt fästningen.
– Det är jättekul när det händer något speciellt, det är extra roligt, säger Katarina Edler på Fästningsholmens Event AB.

ANNONS
|

Studieförbundet Vuxenskolan är initiativtagare till projektet. Halsduk efter halsduk har stickats. I helgen ska de fogas samman och svepas runt Bohus Fästning.

– Den är cirka tre kilometer lång och kommer viras runt fästningen säger Katarina Edler på Fästningsholmens Event AB.

Projektledare är Annie Petterson från Studieförbundet Vuxenskolan i Lysekil. Hon har genom Facebookgrupper och studiecirklar samlat ihop så många som möjligt, för att kunna sticka en så lång halsduk som möjligt.

– Jag har så mycket halsdukar att jag fyllt en sal med bara halsdukar, säger Annie Petterson.

Annie Petterson, från Studieförbundet Vuxenskolan i Lysekil.
Annie Petterson, från Studieförbundet Vuxenskolan i Lysekil. Bild: Privat

För fem år sedan startade Annie ett annat, liknande projekt. Då var Studieförbundet Vuxenskolan med och stickade Sveriges största filt. Projektet lyckades och slutresultatet blev en filt innehållande 34 000 mormorsrutor.

ANNONS

– Jag fick upp ett minne på Facebook från fyra år sedan när vi var klara med filten, så nu kände jag att vi måste vi göra något nytt, säger Annie.

En del av idén med halsduken är att engagera ensamma. De som inte har det allt för gott ställt, eller behöver en aktivitet, säger Annie Pettersson.

– Om du är över 70 år och du har stickat allt du kan till barnbarnen, då vill man kanske ha en gemenskap, säger hon.

Under helgen ska allt som stickats och kommit in till Studieförbundet Vuxenskolan stickas ihop och viras runt Bohus fästning. Sedan kommer den tre kilometer långa halsduken tas ner, monteras isär och skänkas till välgörenhet.

Många av halsdukarna har redan virats ihop och gjort sig redo för att rullas ut, och monteras ihop runt fästningen.
Många av halsdukarna har redan virats ihop och gjort sig redo för att rullas ut, och monteras ihop runt fästningen. Bild: Privat

Annie har skickat ut över 300 garnpaket till människor i Västra Götaland som vill vara med och bidra. Projektet finansieras bland annat av garn som skänkts, överblivet garn från tidigare projekt och stödpengar till studiecirkeln. Garnpaketen betalades med hjälp från socialstyrelsen.

Katarina Edler tror att detta kommer bli en rolig aktivitet på fästningen. Det finns inget annat egentligt evenemang kring, men de kommer skriva ut på sina sociala kanaler att folk är välkomna att komma och titta.

– Det är jättekul när det händer något speciellt, det är extra roligt, säger Katarina Edler.

LÄS MER:Se den kilometerlånga halsduken

Sverigerekord och världsrekord:

Sveriges längsta halsduk är 1,9 mil lång. Den färdigställdes 2014 i Umeå.

Världens längsta halsduk stickades i Wales, Storbritannien, och är 5,4 mil lång.

Källa: SVT Nyheter.

ANNONS