Tre äldre kvinnor utsatta för bedrägeriförsök – på en dag

Under tisdagen kontaktades tre kvinnor från Kungälv av gärningspersoner som försökte komma över deras id- och bankuppgifter.

ANNONS

Senast igår berättade Kungälvs-Posten om ett bedrägeriförsök mot en äldre person i Kungälv, ett brott som ökat den senaste tiden, och bara under tisdagen utsattes tre äldre kvinnor i Kungälv.

– Det är en äldre dam som anmält att en man ringt och sagt sig vara från Svea inkasso, det här är samma modus som vid tidigare tillfällen, säger Cecilia Bladmyr, förundersökningsledare på polisen i Kungälv.

I just det här fallet menade mannen som ringde kvinnan hade köpt en telefon för 18 000 kronor och inte betalat, och därför skulle ärendet lämnas över till Kronofogden.

– Hon sa till mannen att det inte stämmer. Men han säger att han ska hjälpa henne och vill då ha tillgång till hennes id och kort. Men hon lägger på och ringer upp banken, som meddelar att de aldrig kontaktar kunderna på det sättet.

Cecilia Bladmyr berättar att en andra polisanmälan från tisdagen gäller ett samtal till en kvinna där någon utgav sig för att ringa från Sergel inkasso och ville få kvinnan att lämna ut sina bankuppgifter.

Kvinnan, som är närmare 80 år, lämnade inte ut sina uppgifter utan avslutade samtalet, precis som den tredje kvinnan som fått liknande samtal samma dag.

– Här blir målsägaren uppringd av en okänd gärningsperson som uppger att hon har inkassokrav från Telia, men hon avslutade samtalet.

De tre kvinnorna är i 75- och 80-årsåldern och bosatta i Kungälv.

Tre anmälningar om försök till bedrägeri är upprättade.

LÄS MER:Avbröt bedrägeriförsök – ”Precis så man ska göra”

ANNONS