I år kan man räkna med mer trafik i påsk jämfört med förra året.
I år kan man räkna med mer trafik i påsk jämfört med förra året. Bild: Stefan Berg

Trafikverket räknar med en rejäl ökning av påsktrafik

Påsken ser ut att bli mer som vanligt i år – det vill säga en av årets mest trafikerade helger. Från att högtidstrafiken mer än halverats under påsken 2020, varnar nu Trafikverket för att allt fler kommer ge sig ut på vägarna till helgen, trots myndigheternas rekommendationer.
– Det kostar att hålla krismedvetandet på topp hela tiden, så det finns säkert en trötthet, säger Trafikverkets presschef Bengt Olsson.

ANNONS
|

Från att ha sett väldigt låga nivåer under 2020 meddelar Trafikverket att det åter väntas bli full rörelse på landets vägar under den kommande påskhelgen.

Bengt Olsson, presschef på Trafikverket, säger att det däremot inte väntas bli mer trafik under högtidshelgen än under åren innan pandemin.

– Det är snarare så att det är en återgång till hur det var innan, säger han och förklarar att det under 2020 sågs en trafikminskning på 61 procent i storstadsområdena jämfört med 2019. Siffror som alltså inte verkar återupprepas i år.

– Förhoppningen är fortfarande att det ska bli färre olyckor i år än året innan, säger Bengt Olsson.
– Förhoppningen är fortfarande att det ska bli färre olyckor i år än året innan, säger Bengt Olsson. Bild: Trafikverket

Han berättar att trycket som mest kommer att märkas på vägarna norrut, upp mot skidorterna. Det har gjorts förberedelser för att underlätta vägsäkerheten, exempelvis har antalet vägarbeten minskats. Samtidigt vill Bengt Olsson uppmana till lugn och sans i trafiken.

ANNONS

– Förhoppningen är fortfarande att det ska bli färre olyckor i år än året innan.

SJ: ”Fler har valt andra färdsätt”

Tidigare i veckan rapporterade TT att en kartläggning bland de största biluthyrningsföretagen visat att många svenskar planerar att resa i påsk. Den stora efterfrågan på hyrbilar kunde vara ett tecken på att människor planerade för smittsäkra resor.

Den blygsamma efterfrågan på tågbiljetter stödjer tesen. Inför påsk brukar SJ:s tåg vara fullbokade i veckor i förväg, säger företagets presskommunikatör Lina Edström.

– Men det är ett lägre tryck än vanligt, säger hon och förklarar att det fortfarande finns biljetter tillgängliga för de vanligtvis mest populära sträckorna mellan landets storstäder. Detta trots att vagnarna numera, på grund av restriktionerna, bara fylls tills hälften.

– Generellt över hela Sverige har det varit lägre. Vi ser att fler har valt andra färdsätt. Många tar bilen i stället och håller sig mer isolerade från andra, säger hon.

ANNONS