Trafikvecka hos polisen – fokuserar på tätbebyggelse

Under denna vecka är det nationell trafikvecka med fokus på hastighet i tätbebyggt område. Polisen i Kungälv vill uppmärksamma allmänheten om detta, för att få trafikanter att tänka över sitt körande.
– Vi är inte ute för att skriva böter, utan vårt mål är att få folk att hålla hastigheter, säger Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv.

ANNONS
usernewspaperlogoutofferarrowcommentsSökSuperlokaltclockplaytwitterfacebookinstagramNotifikationerNotifikationer avNotifikationerstampenpencilusersusers outlinedclocklockdatabasecheckbox-checkedcheckbox-uncheckedlikecheck_circleexclamation-solidgrade

Under vecka 33 hålls en nationell trafikvecka med fokus på tätbebyggt område. Polisen i Kungälv kommer att ha tillsyn på flera platser, så som vid skolor, förskolor och vid gångfartsområden.

Polisen i Kungälv gör detta för att uppmärksamma allmänheten att vara noga med att hålla hastigheter.

– Vi går ut med det för att folk ska sänka hastigheter. Och hålla gällande, det är ett förebyggande arbete för att man inte ska orsaka någon trafikolycka, säger Christian Nordén, kommunpolis i Kungälv.

Kommunpolis Christian Nordén.
Kommunpolis Christian Nordén. Bild: Arkivfoto

Omkomna i trafikolyckor

Bara under det första halvåret i år har totalt 93 personer omkommit i trafiken. Christian Nordén vill vara tydlig med att trafikkontroller inte bara är till för att utfärda böter.

– Vi är inte ute för att skriva böter, utan vårt mål är att få folk att hålla hastigheter. Och för att minska antalet döda och trafikolyckor.

Annan problematik som kommunpolis Nordén märker av är att människor varnar varandra om polisen satt upp en trafikkontroll.

– Det är väldigt anmärkningsvärt, säger han.

Nordén menar att detta kan bidra till att de som kör rattfulla eller kör olovligt inte tas fast.

– Det kan vara en rattfyllerist eller någon utan körkort. Om de får veta att där borta kan det vara en poliskontroll, och då hinna svänga in och vända. Det är olyckligt att sådana personer fortsätter köra.

Gångfartsområden

Under helgen gjordes tillsyn på till exempel Torpa Gränd vid Kongahälla. Detta är ett gångfartsområde där man inte får köra fortare än 7 km/h och har väjningsplikt för gångtrafikanter.

Denna tillsyn var inte en del av trafikveckan, men det var många boende i området som ringt in och frågat vad som egentligen gäller i ett gångfartsområde samt att många kört fort förbi.

Vad ska man tänka på i gångfartsområden?

– Det är ytterst viktigt att man håller gångfartshastighet. Det finns en chans att olycka kan inträffa väldigt snabbt. Då cyklister, barn och förskolor ofta rör sig här, säger Christer Nordén.

ANNONS