Totalt tågstopp från och till Göteborg: ”Gäller alla sträckor”

Ett elfel orsakar stora förseningar i tågtrafiken till och från Göteborgs centralstation. Den senaste informationen från Västtrafik störningsjour är att vissa tåg kommer att kunna börja gå klockan 01.

ANNONS
|

Problemet i tågtrafiken uppstod klockan 15.15. Det blev totalstopp i tågtrafiken och anledningen till problemet var ett kontaktledningsfel som uppstod i Olskroken.

– Det påverkar samtliga tåg för närvarande och samtliga sträckor in och ut ur Göteborg, säger Minka Sidow, störningskoordinator på Västtrafik.

Det är oklart hur problemet uppstod.

– Vi jobbar för fullt för att ersätta allt som bara går. Man får uppdatera sig via appen, säger Minka Sidow.

Ersättningsbussar på ingång

Ersättningsbussar har beställts till flera av tåglinjerna.

– Det är 20 plus tåg inställda. Det regnar in inställda tåg. Just nu håller vi koll på avgång efter avgång. Vi tar in alla bussar bara kan.

ANNONS

I nuläget finns det ingen prognos på när problemet kan vara löst. Men strax innan 16.30 hade Västtrafik möte med Trafikverket.

– Tågen har börjat rulla söder ut, mot Halland, igen. Men det är fortfarande många inställda tåg och personal kan sitta fast på olika ställen, säger Sofia på Västtrafik.

Fortsatta förseningar i timmar

Vid 16.30-tiden var felet åtgärdat, men enligt Trafikverket kommer det råda förseningar i många timmar.

– Det går att köra, men man kan behöva vänta för att det blivit en liten tågkö. Det kommer fortsatt vara förseningar, man kan nog räkna med fram tills nattrafiken börjar. Även om gick ganska snabbt att avhjälpa felet tar det lång tid på en plats som Göteborg, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör vid Trafikverket.

Västtrafiks app och reseplanerare låg nere

Förutom inställda tåg och förseningar från och till Göteborg fungerade inte Västtrafiks reseplanerare och app i nuläget. Problemet uppstod 15.35.

– Det är ett systemfel på grund av någon uppdatering.

Vid klockan 17.30 fungerade appen och reseplaneraren igen.

– Den fungerar, enligt den information som jag har fått så har det varit löst sedan klockan 17.30. Vi skulle uppgradera ett system och då var det någonting som strulade. Det tog längre tid än vanligt att söka i reseplaneraren. Det var olyckligt att det sammanföll med tågstoppet på Göteborgs central. Vi beklagar det, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Västtrafik: ”En tuff situation för våra resenärer”

Men det är, vid 18-tiden på onsdagskvällen, fortsatt stora störningar i tågtrafiken, enligt Västtrafik.

– Det är fortfarande stora störningar. Vissa tåg går på Ale-pendeln och Bohusbanan, men det är för att de vänder i Ytterby och i Gamlestaden. Det går också vissa tåg söderut, men även där är det ganska sporadiskt, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik och fortsätter:

– Det är en tuff situation för våra resenärer, och det är mycket folk på centralstationen. Vi försöker att stötta resenärerna genom att ha informatörer på plats, som kan informera om alternativa vägar att ta sig fram. Alla som drabbas av det här och blir sena kan ansöka om förseningsersättning hos Västtrafik, information om det finns på Västtrafiks hemsida. Vi beklagar givetvis situationen.

Vid 19-tiden är det fortfarande stora problem med störningar i tågtrafiken.

– Det finns fyra spår norröver, och det är bara ett som funkar. Det är stora störningar på all trafik på Bohusbanan, mot Älvängen och Vänersborg, och mot Alingsås och Skövde, säger Mette Ramquist, presschef på Västtrafik.

Alependeln vänder i Gamlestaden, och Västtrafik uppmanar resenärer som ska med Alependeln att ta sig till Gamlestaden med antingen spårvagn 4 eller 9 för vidare resa med Alependeln.

– Vi har också ett 20-tal ersättningsbussar ute och försöker att köra hem så många resenärer som möjligt. Det är fortfarande tufft. Vi beklagar störningen som förseningarna innebär för våra resenärer. Om man blir mer än 20 minuter sen så kan man ansöka om förseningsersättning hos Västtrafik, säger Mette Ramquist presschef på Västtrafik.

Därför blev det strömlöst

Det är, vid klockan 21.30 på onsdagskvällen, fortsatt svårt att få ut tåg från Göteborg, enligt Västtrafik.

– Beskedet från Trafikverket är att tre av fyra spår ska vara öppna vid midnatt. Prognosen är att det sista spåret som är påverkat ska vara fixat i morgon vid klockan 07.00. Det går viss trafik, men det är väldigt begränsat. Det bästa tipset är att följa vår hemsida, säger Kristian Lans, presskommunikatör på Västtrafik.

Den senaste informationen från Västtrafik störningsjour är att vissa tåg kommer att kunna börja gå klockan 01.

Först under natten till torsdagen blev felet som orsakat tågstrulet löst. Det åtgärdades vid 04.25 på torsdagsmorgonen och samtliga fyra spår kunde öppnas.

– Felet berodde på att en bärlina hade ramlat ner på kontaktledningen. Sedan var det flera problem efter varandra som ledde till att det blev stökigt. Och blir det strömlöst går det inte heller att leda om trafiken, säger Felicia Danielsson, presskommunikatör Trafikverket.

ANNONS