Många hör av sig om psykisk ohälsa och självmordstankar till Tjejjouren Väst. Nu vill föreningen nå ut till fler. Foto: Tjejjouren Väst
Många hör av sig om psykisk ohälsa och självmordstankar till Tjejjouren Väst. Nu vill föreningen nå ut till fler. Foto: Tjejjouren Väst Bild: Elvira Linderot

Tjejjouren får bidrag för att nå ut till fler

Tjejjouren Väst får pengar från Västra Götalandsregionen för att utveckla sin hemsida och mobilapp. Målet är att kunna ge bättre stöd kring psykisk ohälsa till tjejer och unga kvinnor.

ANNONS
|

Tjejjouren Väst arbetar sedan åtta år tillbaka med att förebygga psykisk ohälsa och självmord hos tjejer och unga kvinnor. Jourens stödverksamhet sker främst på nätet via bland annat chatt och mail. Nu har föreningen fått 600 000 kronor i bidrag från Västra Götalandsregionens folkhälsokommitté.

Läs mer: Har blivit hårdare och brutalare

– Genom att utveckla hemsidan och mobilappen kan vi sprida information om verksamheten. Vårt mål är att öka insatserna med 50 % och att kunna ge stöd även när chatten är stängd, säger Josephine Kollén, projektledare på Tjejjouren Väst i ett pressmeddelande.

Hemsidan ska bland annat byggas ut med "frågor och svar" för barn och unga som inte vill ta direktkontakt. Jouren vill att det ska vara lätt att hitta råd, tips och strategier för att hantera vardagen, främst kopplat till psykisk hälsa. Det ska också gå att hitta stöd och information om var man kan vända sig beroende på var man bor.

ANNONS

Målet är att både hemsidan och appen ska bli mer tillgänglig och lättanvänd och hemsidan kommer översättas till minst ett språk.

– Även mobilappen kommer få en modernare form och funktion för att även den ska bli bättre anpassad för målgruppen. I appen ska vi även kunna se statistik över antal besökare, ålder och vilka ämnen som varit populärast att söka på, säger Josephine Kollén.

Nästan hälften av de stödsamtal som togs emot av Tjejjouren Väst under 2017 handlade om psykisk ohälsa och suicid och i samband med den nya hemsidan ska det också genomföras en kampanj med fokus på psykisk ohälsa.

– Projektet ligger helt i linje med folkhälsokommitténs mål om att förbättra förutsättningarna för den psykiska hälsan genom främjandeinsatser och jämställdhetsarbete, det ska bli spännande att följa resultatet, säger Elisabeth Rahmberg, folkhälsochef på Västra Götalandsregionen. 

Elvira Linderot

redaktion@kungalvsposten.se

Behöver du stöd – hit kan du vända dig

Tjejjouren Väst: Stödchatten är öppen varje torsdag och söndag klockan 20 till 22.

Vårdguiden 1177: Sjukvårdsrådgivning på nätet och telefon.

BRIS (Barnens rätt i samhället): För dig under 18 år som undrar över något och/eller behöver stöd.

Självmordslinjen: Stöd för dig som går i tankar på att ta ditt liv.

ANNONS