Skärmdump från SVT.
Skärmdump från SVT.

Tiotals ton utrotningshotad pigghaj dumpas

I våras uppdagades att någon dumpat döende pigghajar i Lysekils hamn. Nu larmar Kustbevakningen om att det förra året dumpades nära 23 ton rödlistad och utrotningshotad pigghaj längs västkusten.

ANNONS

I ett inslag på SVT Väst visar reportern upp en bild från Kustbevakningen för Karin Linderholm, på Havs- och vattenmyndigheten, på drygt två ton pigghaj som fastnat i en trål. Dessa får enligt regelverket inte tas med in till land utan ska de snart om möjligt tillbaka till havet. Det innebär att det årligen dumpas tonvis med rödlistade och utrotningshotade pigghajar, helt enligt regelverket, skriver SVT Väst.

När det gäller de dumpade pigghajarna i Lysekils hamn pågår en brottsutredning men enligt Kustbevakningen har dumpning av utrotningshotade pigghaj pågått i flera år. Och enligt experter SVT Nyheter Väst pratat med är det bara en mindre del av hajarna som överlever att fångas i en trål och sedan släppas fria.

ANNONS

Och mörkertalet över hur många sådana här bifångster fiskarna får kan vara stort då det bygger på att de rapporteras i fiskarnas loggböcker, vilket det inte alltid görs.

Två ton pigghaj i en trål

Det var vid en omfattande kontroll, i slutet av april, som Kustbevakningen var ombord på en fiskebåt som fick upp två ton pigghajar i trålen. När de släpptes ut var de flesta redan döda.

– Mycket olyckligt när det händer att man får bifångster i en del fiskeredskap, säger Karin Linderholm i inslaget.

Men de flesta fiskeexperter säger när så många hajar tas upp handlar det om ”ren otur för alla parter. Trålen kan ha hamnat mitt i ett svårförutsägbart stim”.

Men ändå verkar inte lösningen vara andra redskap.

– Det finns redskap som minskar fångsten av pigghajar med uppåt 90 procent. Att många inte använder det beror på att man tappar även värdefull fångst då, säger Daniel Valentinsson, forskare på SLU Aqua till SVT Väst.

Verktygen är inte lösningen

Linus Vedung, utredare på Havs- och vattenmyndigheten är inne på samma linje.

– Sorteringen sker inte på det sätt som många tror. Du kan ju få torsk i samma storlek och den är du glad för. De där verktygen är inte lösningen på frågan.

Även Kustbevakningen är av samma åsikt.

– Vad ska fiskarna göra om dom får pigghaj i trålen, annat än att sätta ut dem igen? Det är tråkigt, men jag ser ingen lösning på det här, säger Ola Vesterlund, fiskehandläggare på Kustbevakningen.

ANNONS