”Jag har inget att förlora så jag vågar höja rösten”, konstaterar Per-Ante Vikberg.
”Jag har inget att förlora så jag vågar höja rösten”, konstaterar Per-Ante Vikberg. Bild: Katarina Berg

Timanställd i hemtjänsten:”Omorganisationen kan bli en katastrof ”

Per-Ante Vikberg är pensionerad polis som jobbar extra i hemtjänsten i Ytterby. Han reagerar starkt över beskedet att hemtjänsten ska centraliseras till Nordmannatorget och befarar en smärre katastrof på lång sikt.

ANNONS

– Förändringar i en organisation kan vara utvecklande och kanske till och med i vissa fall nödvändiga om de genomförs gradvis och med förnuft och balans och med en delaktighet som är värd namnet. Så känns det dock inte i det här fallet, anser han.

LÄS MER:Kritik mot omorganisering i hemtjänsten: ”Förstår att man reagerar”

Känner stor oro

Efter 43 år inom polisen började Per-Ante Vikberg jobba som timanställd i hemtjänsten i Ytterby 2018. I sommar har han gått in på 80 procent under sex veckors tid, och han är orolig över hur kolleger och vårdtagare kommer att påverkas av den aviserade omorganisationen senare i höst.

LÄS MER:Omorganisation gynnar inte oss som jobbar

– Mina kolleger gör ett fantastiskt jobb till minimal lön. Därför vill jag höja min röst för Ytterby eftersom jag som pensionär inte har något att förlora, säger Per-Ante Vikberg, som menar att det finns många frågetecken kring omorganisationen men att få vågar ifrågasätta eftersom de då riskerar att hamna ute i kylan.

ANNONS

LÄS MER:Debatt: Vilket ansvar har politikerna för sina beslut?

– Helst ska man bara följa med i det rinnande vattnet och vara den döda fisken som följer med i strömmen, konstaterar han.

Budget i balans

Han berättar om mejlet som gick ut till de anställda i mitten av juli, om centraliseringen till Nordmannatorget.

Ett tjänstemannabeslut som enligt Lena Arnfelt, sektorchef för trygghet och stöd, ska leda till en budget i balans efter flera år med underskott.

In till Nordmannatorget

För hemtjänsten i Kode och Ytterby innebär det att lokalerna på respektive orter avvecklas. Istället ska personalen utgå från Nordmannatorget.

– Bomben slog ned samtidigt som personalen önskades en sagolik sommar och tackades för ett fantastiskt arbete. Sedan gick chefen som skickade mejlet på semester, säger Per-Ante Vikberg.

Större omsättning

Kvar fanns alla obesvarade frågor och en stor oro hos många.

– Det blir en större omsättning på personal och det här kommer inte att öka på tryggheten, varken för personalen eller vårdtagarna. Redan nu har vi vårdtagare i Ytterby som lever i skräck efter att ha blivit utsatta för bedragare. Ju fler som kommer till dem, desto större blir otryggheten, betonar Per-Ante Vikberg.

Tittar på hårdvaran

Han ifrågasätter om omorganisationen verkligen blir en besparing på lång sikt och anser att en så genomgripande förändring borde vara ett politiskt beslut.

– Min känsla är att man strikt har tittat på hårdvaran, det vill säga ekonomin. I övrigt har man inte brytt sig så mycket. Man talar om att ha möten i september för de anställda, men hur många kommer att våga uttala sig då? Jag saknar en konsekvensbeskrivning och jag undrar vad det är för en totalanalys som är gjord.

Låter desperat

Hans förhoppning är att tjänstemännen ska göra om och göra rätt, åtminstone vad gäller Kode och Ytterby så att personalen där får vara kvar i sina lokaler.

– Jag kan förstå om man känner en ekonomisk press från politiskt håll, men jag tycker ändå att det hela låter lite desperat, säger Per-Ante Vikberg.

Facket får kritik

Ute i verksamheten är många kritiska till hur facket har skött frågan.

Enligt sektorchefen Lena Arnfelt var Kommunal med på att skicka ut informationen i mitten av juli, för att förhindra ryktesspridning.

– Ja, det stämmer, säger Kommunal Kungälvs ordförande Ulrika Winblad och fortsätter:

– Det var olyckligt att det blev under semesterperioden, men man ville vara så transparent som möjligt. Det borde ha följts av mer information så att man hade haft en beredskap för att omhänderta alla frågor som uppstår, säger hon och konstaterar att det kommer att göras flera riskbedömningar framöver och att ett gediget arbete återstår.

Ta rygg på ombuden

– Från fackets sida kan vi inte stoppa det här men vi kan påverka så att det blir så bra som möjligt utifrån de förutsättningar som finns. Jag uppmanar de som arbetar att ta rygg på sina fackliga ombud på arbetsplatsen och inte ge sig utan se till att arbetsgivaren hanterar detta på ett bra sätt, säger Ulrika Winblad.

ANNONS