Tillstånd för fyrverkerier ska få ner skadorna

Flera hundra personer skadas årligen av fyrverkerier. Därför krävs numera att den Kungälvsbo som vill skjuta av fyrverkerier på pinne under nyårsnatten behöver ansöka om tillstånd.

ANNONS
|

Genom åren har hundratals personer varje år skadats så allvarligt när de har hanterat fyrverkerier att de har behövt uppsöka sjukhus. 95 procent av dem som skadats har varit män och av dem har 40 procent varit omyndiga, trots att det varit förbjudet att köpa fyrverkerier till personer under 18 år enligt Brandskyddsföreningen.

För att få ner personskadorna gäller nya regler från och med i sommar. Det är Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, MSB, som tagit fram föreskriften om förbudet efter att ha samrått med berörda parter.

– Vi har haft fyrverkeribranschen med oss så det har varit rätt lätt att få igenom förbudet, säger Rolf Weinander, handläggare på MSB.

ANNONS

Tillstånd från kommun

För att få avfyra fyrverkerier med styrpinne behövs sedan 1 juni i år tillstånd från kommunen. Ansökan, som görs till Kungälvs kommun eller Polismyndigheten, kostar 700 kronor. Man behöver även genomgå en utbildning. Utbildningen omfattar alla slags fyrverkerier och ska ges av en av MSB godkänd utbildningssamordnare.

Enligt MSB är det samma utbildning som för dem som ska bli professionella pyrotekniker och den är rätt kostsam.

– Den är inte riktad till vanliga personer som vill skjuta fyrverkerier privat på nyårsafton. Det är nog väldigt få som kommer att ansöka om tillstånd och gå utbildningen, säger Rolf Weinander, handläggare på MSB.

Reglerna gäller även fyrverkerier som är inköpta före lagändringen. Försäljare får inte sälja raketer på pinne till någon som inte kan uppvisa ett tillstånd.

Det är fortfarande tillåtet att använda fyrverkeritårtor utan tillstånd eller utbildning.

Sköt mot varandra

Det här är inte första gången som användningen av fyrverkerier har begränsats. 2002 förbjöds smällare, och 2014 förbjöds tyngre raketpjäser. Förbudet kommer sig av en händelse i Malmö där personer sköt raketer vilt mot varandra vilket fick fyrverkeribranschen att reagera kraftigt.

– Redan förra året var raketerna borta hos många handlare. De hade tagit bort dem innan regeln fanns, säger Rolf Weinander.

Att bryta mot tillstånden innebär ett brott mot tillståndsplikten och vara förenat med böter.

ANNONS