Tillsammansodling - ett växande intresse

För ett år sedan fanns en tillsammansodling i Kungälvs kommun, den här sommaren finns det tre.
– Intresset för att odla och att odla tillsammans har nog fått ett uppsving på grund av corona, säger Annika Persson, aktiv i nybildade tillsammansodlingen i Bremnäs-Tofta.

ANNONS
|

Potatissorten Cherie är färdig att skörda, likaså squashen som växer så snabbt att det syns för varje dag. Bondbönor och gråärtor hänger tunga och välmatade på sina stänglar och en stor gul pumpa trånar bredvid majsplantorna. I kanten av odlingen växer jordärtskocka som blommar med gula blommor och solrosorna står fortfarande raka i ryggen mitt i odlingen.

Så sent som mitten av i april i år växte bara gräs på den nu uppodlade ytan - en bit mark som tillsammasodlarna i Bremnäs-Tofta fått låna av markägaren Kent Karlsson.

– Vi kom igång sent och fick börja med att ta bort jordsvålen, alltså översta lagret som mest bestod av kvickrot. Den här lilla biten har inte odlats tidigare så vi fick börja från början, berättar Annika Persson.

ANNONS

Under våren sattes fröer och några av odlarna som redan hade småplantor på tillväxt hemma tog med dem till den nya odlingen.

– Man får tänka till lite så och odla sådant som inte är så känsligt, varken för väder eller för andra som gillar grönsaker, sniglar och rådjur till exempel. Sallat valde vi bort för det äter nästan alltid sniglarna upp. En av odlarna, Lena Penson tog med fårull som vi lagt runt odlingarna för att hålla undan rådjuren. Det har fungerat bra, säger Gunilla Almered Olsson som poängterar att tillsammansodligarna är en viktig del i omställningen till ett hållbart samhälle där maten odlas i närområdet efter det lokala ekosystemets föreutsättningar.

Tillsammansodlingen i Bremnäs-Tofta består än så länge av nio personer. Förutom tilllsammansodlingen har alla egna trädgårdar att odla i, men i år har de egna odlingarna möjligen fått stå tillbaka lite för tillsammansodlandet.

– Det är väldigt trevligt att göra något tillsammans. Att odla ihop är ett sätt att umgås samtidigt som man lär sig av varandra, säger Ann Ryström också odlar grönsaker i sin egen trädgård på andra sidan vägen.

Under vårens intensiva arbete med att anlägga odlingarna träffades tillsammansodlarna ett par gånger i veckan för att bereda jorden och få igång odlingen. Nu under sensommaren träffas de ungefär en gång i veckan.

– Vi delar inte bara på arbetet utan delar och tips och kunskaper, dels om odling men också hur man kan ta tillvara det vi odlar, recept och lagring. Alla deltar efter sin förmåga och bidrar med den kan kan och har möjlighet till. Jag tror många under pandemin har börjat förstå hur sårbara vi är när det gäller matförsörjning att fler blir intresserade av att odla tillsammans med andra. Det är så trevligt att träffas att är svårt att hålla sig härifrån, säger Annika Persson.

Sedan tidigare finns en tillsammansodling i Bollestad och i sommar har även Ytterby fått en tillsammansodling vid förskolan Ugglan i Östra Tunge.

– Än så länge är vi fem personer och odlingen har gått jättebra hittills. Vi arrenderar en bit mark av kommunen och det är många som går förbi och är nyfikna. Jag hoppas att fler ska vilja vara med oss och tillsammansodla, säger en av initiativtagarna, Mikael Lunneblad.

Anna Hedlund

Mer information om tillsammansodling finns på facebooksidorna

Omställning Kungälv och

Tillsammansodlingen Bremnäs -Tofta

ANNONS