Thomas har sålt julgranar i mer än 50 år

Snart når julgransförsäljningen sin kulmen. Då är odlaren och säljaren Thomas Larsson från Kode i sitt esse.
– Handslaget när man gör en affär ger mig en kick. Jag kommer sälja granar så länge jag lever.

ANNONS

Det var pappa Tage som en gång sådde fröet till det som kom att bli Thomas Larssons stora passion – att odla och sälja julgranar.

– Pappa började redan 1944. Det var en ren slump. Hans pappa köpte en häst och fick 100 granar på köpet som min pappa sålde inne i Göteborg. Han fortsatte med julgransförsäljning varje år ända fram tills han gick bort. Själv sålde jag min första gran när jag var nio år, berättar Thomas Larsson hemma på gården i Kode innan han blir avbruten av ett telefonsamtal.

Julen närmar sig med stormsteg och snart kommer verksamheten gå på högvarv.

ANNONS

– Vi har huggit ner några stora granar som vi ska köra in till Göteborg senare idag. De ska stå på olika torg och i några bostadsområden. Torghandeln kommer inte igång förrän om några veckor.

”Måste få sälja julgranar”

Sonen Thommy Larsson dyker upp på gårdsplanen. Han bor granne med Thomas och från sitt hus har han utsikt över granodlingen och ägorna på 100 hektar. Thommy har gått i sin pappas fotspår och delar passionen för julgransförsäljning.

– Jag hjälpte farfar med försäljningen inne i Göteborg och sålde min första gran när jag var 12 år. Jag lärde mig att prata med folk och det hjälpte mig att själv bli entreprenör, säger Thommy som till vardags säljer och hyr ut arbetsbodar.

– Men när vintern kommer så så hjälper jag pappa. Jag kan inte låta bli. Jag måste få sälja julgranar, skrattar Thommy när vi en stund senare befinner oss på granodlingen ett par hundra meter från gården. På backen ligger några nyfällda praktexemplar som snart ska pryda och lysa upp offentliga platser inne i Göteborg. Och första helgen i advent drar försäljningskonceptet ”självplock” igång.

– Det är en idé som jag kom på och som innebär att kunderna kommer hit och hugger sin egen gran. De får en yxa och instruktioner. Det är populärt. Särskilt under pandemin när människor inte kunde träffas. Då kom de hit med äldre släktingar och hade fika med sig hade några timmar tillsammans utomhus.

Vad tittar folk på när de väljer en gran?

– Tätheten i grenverket och toppen. Toppen är jätteviktig och vi klipper granarna så att de blir fina upptill. Det är nog toppen som folk tittar mest på. Många tror att julgransbranschen pågår några veckor runt jul men jag går ju runt och klipper och ser till granarna redan från midsommar och framåt.

Går det trender i julgranar?

– Inte direkt, men en del vill ha lite annorlunda granar, säger Thommy och pekar på en gran som sticker ut bland de övriga barrträden.

– Som den där där blågranen. Den har lite annan färg och ser nästan ut som att den har frost på barren.

Thomas bor kvar i barndomshemmet. Pappa Tage köpte fastigheten med tillhörande mark 1956 och började då plantera egna granar. Knappt 30 år senare planterade Thomas sina första egna träd. Tages ande vilar fortfarande över området.

Familjetraditionen säkrad

– Ibland hittar man en gran som farfar markerade och det händer att vi säljer en som han satte. Det känns speciellt. Han lever vidare i träden, säger Thommy, medan vi fortsätter rundvandringen.

På en plats finns decimeterhöga träd som Thomas planterade i våras. Om ungefär tolv år har de vuxit till sig och kan då säljas av nästa generation julgransförsäljare. För familjetraditionen är mer eller mindre säkrad.

– Jag ska bli pappa till våren så man kan ju hoppas att mitt barn kommer sälja de här, funderar Thommy.

Nu ser de fram emot torghandeln som närmar sig.

– Det är en viss jargong mellan oss och kunderna. Det är som att backa tillbaka tiden, det har nog alltid sett likadant ut. Jag tycker att det är lika roligt som pappa och det är roligt att vi gör det här tillsammans, säger Thommy.

Thomas håller med.

– Det är alltid bra stämning och alla är glada när de handlar. Och handslaget när man gör en affär ger mig en kick. Jag kommer att sälja granar länge jag lever.

ANNONS