Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Thomas Hilmersson samt omslaget till hans nya hembygdsbok.  Bild: Privat
Thomas Hilmersson samt omslaget till hans nya hembygdsbok. Bild: Privat

Thomas berättar om Guddehjälms okända historia

En ny hembygdsbok är på väg ut på marknaden. Boken om Guddehjälm släpps den 19 juni och innehåller nytt, sensationellt stoff.
– Fynden jag själv har gjort är helt nya för omvärlden, det är nya spektakulära fynd, berättar författaren Thomas Hilmersson.

Nu lyfts historier om Guddehjälm fram, så långt som 10 000 år tillbaka. I fyra år har Thomas Hilmersson jobbat på hembygdsboken. Det har krävts många timmar av research, insamlade av uppgifter och intervjuarbete med människor som bor i området.

Mycket som ligger till grund för boken är Thomas Hilmerssons egna intressen. Han har i många år haft en tanke om att skriva denna bok, eftersom han själv är uppväxt i Guddehjälm.

– Målsättningen är att kunna delge och sprida kunskap till den breda allmänheten, säger debutförfattaren.

Thomas sålde sitt föräldrahem 2005 och flyttade från Guddhjälm. Men intresset för området har aldrig sinat. Boken blev något mycket större än vad han själv hade tänkt.

– Från början hade jag en naiv inställning, men under resans gång insåg jag vilken tidskrävande process det är, säger han.

Som hjälp på vägen har många experter varit inblandade. Allt från Bohusläns museum till den allvetande Kungälvshistorikern Conny Andersson, som gick bort i januari 2019. Men han hann hjälpa till under de två första åren i processen.

Tanken med boken är att det ska vara underhållande läsning för alla. Thomas själv säger att det ibland kan vara lite träigt att läsa historieböcker.

– Att skriva boken var roligt, samtidigt som det är krävande och tar tid. Man behöver faktakolla allt, berättar Thomas.

Han har inte bara skrivit om redan berättade historier. Thomas har gjort egna, nya arkeologiska fynd och även personer andra personer i hans närhet har bidragit med saker de har hittat.

– Jag själv och några andra personer har gjort arkeologiska fynd som bidrar med några pusselbitar till Guddehjälms historia. Men det spektakulära fyndet som kan vara unikt i hela Sverige, gjordes av min sambo.

Får vi veta vad det är för några fynd?

– Det står i boken, det vill jag inte avslöja, avslutar Thomas Hilmersson.

Boken släpps den 19 juni och går att köpa via Ytterby Hembygds- och fornminnesförening, som också hjälpt till att finansiera tryckningen av boken.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.