Theresa Skjölden har inspirerat sin blivande make Magnus Alexandersson som också börjat få upp ögonen för vintage och gillar att matcha Theresa när hon klär sig. Foto: Helle Lyrstrand Larssen
Theresa Skjölden har inspirerat sin blivande make Magnus Alexandersson som också börjat få upp ögonen för vintage och gillar att matcha Theresa när hon klär sig. Foto: Helle Lyrstrand Larssen Bild: Helle Lyrstrand Larssen

Theresa vill låta våra kläder cirkulera

Sedan 2013 driver Theresa Skjolden ett konto på Instagram under hennes eget namn. Där publicerar hon modebilder på sig själv. I dag har hon 800 följare.
– Jag har aldrig tänkt på mig som en influencer men jag börjar förstå att mina följare vill att jag ska köra på, säger hon.

ANNONS

Theresa Skjolden öppnar dörren i ett brett leende som skiner i kapp med hennes klänning.

– Jag drog på mig en härlig 80-tals klänning inför tidningens besök, säger hon och viftar med den brandgula klänningskjolen.

Det personliga uttrycket, kläderna, presentationen är inget som Theresa Skjolden tar lätt på. För henne är det en möjlighet att visa upp sin personlighet, och att njuta av livet. Det är det hon vill förmedla till sin publik.

– Det är inte bara yta. Tvärtom. För mig är det passion, säger hon.

Det började med att hon startade sitt Instagramkonto för flera år sedan. Hennes kärlek till vintage och second hand, kläder, skor och attiraljer, är däremot livslång.

– För mig hänger allt ihop. Jazzen, kläderna, uttrycket, säger hon.

Allvarligare budskap

Theresa Skjolden är sångerska i jazztrion Smoke Rings sisters och repertoaren är swing, jazz, evergreens och boogie woogie mellan 1920 och 1950. I musiken får hon möjlighet att gå "all in" i sitt intresse för vintage.

Men Theresa Skjolden har också ett allvarligare budskap med sina bilder.

– Det handlar om det här med så kallad slow fashion och cirkulärt mode. Vi måste börja tänka om, mer miljövänligt. Vi kan inte köpa för en säsong och sen slänga. Vi kan inte fortsätta på det här sättet. Vi måste börja återanvända, säger hon.

Hon vill därför inspirera andra människor att börja köpa kläder, väskor och skor på second hand.

Blivande make

En person som hon har inspirerat på nära håll är Magnus Alexandersson, som är hennes blivande make.

Magnus har börjat få upp ögonen för vintage och tycker nu att det är roligt att matcha Theresa när hon klär sig.

– Jag hade nog bara inte tänkt på det tidigare utan tog på mig de vanliga kläderna. Men nu tycker jag att det är kul att se vad Theresa har och matcha det, säger Magnus Alexandersson.

Bättre med vintage

"Vanliga kläder". Alltså sånt som gemene man går omkring med, nyproducerade kläder från storindustri tycker Theresa är överreklamerat.

– Det är ju mycket bättre att köpa vintage av flera anledningar. Det är billigare. Det är av en kvalitet som inte görs i dag. Och det är unikt, ingen annan har plagget, säger hon.

När hon och Magnus är ute på stan får de ofta bara positiva reaktioner på sina outfits.

Det är inte sällan som människor kommenterar och säger att de blir glada av att se dem.

"Härligt och roligt"

– Vi är ju här på jorden bara en kort tid. Varför inte göra det härligt och roligt? Jag tycker att man ska använda det finaste porslin man har och vänta inte med den där vackra kappan till nyårsfesten, uppmanar Theresa.

I skrivande stund har hon 800 personer som följer hennes konto på Instagram. Och hon hoppas att många av dem hörsammar hennes uppmaning om att köpa något vackert på second hand.

– Jag önskar att den negativa stämpeln på second hand försvinner. Och så skulle jag vilja att fler börjar använda sig av cirkulärt mode och återanvända gamla plagg, säger Theresa Skjolden.

Theresa Skjolden

Yrke: konferensvärdinna, sångerska

Familj: Blivande maken Magnus, 2 egna barn, 2 bonusbarn

Bor: Uppvuxen i Munkgärde, bor i Ytterby

Instagram: @theresaskjolden

ANNONS