Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

– Jag har min stil, vintage och guldringar, jag hoppas folk inte tror att de kommer se ut som mig när de är klara. Här handlar det om personlig stil. Det är det vi trycker på, säger Theresa Skjolden. Bild: Camilla Walldán
– Jag har min stil, vintage och guldringar, jag hoppas folk inte tror att de kommer se ut som mig när de är klara. Här handlar det om personlig stil. Det är det vi trycker på, säger Theresa Skjolden. Bild: Camilla Walldán

Theresa från Ytterby ska second hand-styla i SVT:s nya satsning

SVT:s nya program Restyle ska hjälpa deltagarna att hitta stilen – och fokus ligger på hållbarhet. Theresa, vars expertområde är just second hand, fick frågan om hon ville styla i programmet. Svaret var självklart ja.
– Äntligen tänkte jag. Det känns jätteroligt, säger hon.

I programmet Restyle, som ska sändas våren 2022, kommer sex personer få hjälp med att hitta stilen. Så vill du känna dig snyggare och säkrare i dina kläder, hitta outfiten till en fest, eller finna en egen, inre stil – då kan du söka till programmet nu.

– Alla kan söka, men fokus kommer delvis vara på minoritetsgrupper. Så det är inkluderande, och det tycker jag är så härligt, säger Theresa Skjolden.

– Alla ska känna sig bekväma i sin rustning som jag brukar kalla det. Och då är inte trender viktigt. Det finns inget rätt eller fel.

KP har tidigare skrivit om Theresa som kallar sig själv sustainable stylist – alltså hållbarhetsstylist. Hon jobbar med att styla personer i second handkläder och lägger ut mycket bilder och filmer på sitt Instagramkonto. Det var där SVT upptäckte henne.

LÄS MER: Theresa gav Josefine en ny och hållbar stil

– Jag stylade längdhopperskan Erica Johansson och klippte ihop det till en film tillsammans med en annan stylist. Då såg SVT det. Jag tror de sökte på slow fashion, eller hållbart mode – då dyker jag upp där, bland alla filmer.

När SVT ringde och undrade om Theresa var intresserad av jobbet som stylist i det nya programmet svarade hon självklart ja.

– Äntligen tänkte jag. Jag gillar tv och jag gillar rutan. Det är därför jag gillar Instagram. Jag gör massa reels och IGTV och ser det som min egen tv-kanal.

Restyle ska spelas in i Umeå, under två intensiva veckor i januari.

Hur känns det nu?

– Det känns jätteroligt. Vi var där förra veckan och spelade in trailern.

Theresa har varit med i tv förut, då som sångerska, bland annat i Sikta mot Stjärnorna och Fame factory. Men nu ska det alltså handla om personlig klädstil och mer hållbar konsumtion.

– Modeindustrin är en av världens absolut största bovar för planeten. Man bara sprutar ut fast fashion – slit och släng. Det finns extremt mycket kläder redan.

Kreatörerna

I Restyle ska Theresa arbeta tillsammans med en makeupartist och en frisör.

– Vi är kreatörerna som ska ta oss an deltagarna. Det kommer vara mycket psykologi, det räknar jag med.

Psykologi på vilket sätt?

– Det kan vara någon som verkligen vill ha på sig färg, men vågar inte, för de tänker på vad andra ska tänka. Senast förra veckan var jag i stan, och hade på mig något färgglatt. Då kom en kvinna fram och sa: ”Jag blir alldeles varm när jag ser dig. Tänk om jag vågade”. Jag tycker det är sorgligt.

Att Theresa själv vågar sticka ut tror hon, bland annat, beror på att hon jobbat som sångerska i 20 år och är van vid att bli sedd.

– Sedan tycker jag om att vara unik. Jag vill inte se ut som alla andra. Jag vet inte vad det grundar sig i. Om det är min personlighet.

Det är en paradox; att människor är flockdjur och vill passa in, men samtidigt vill vara unika, säger Theresa.

– Där någonstans vill jag ”bryta mönstret” och hitta personen.

LÄS MER: Theresa vill låta våra kläder cirkulera

Annat som kan hindra människor från att leta mer originella kläder i second handbutiker är att de tycker det luktar illa i butikerna, säger Theresa. Hon har också hört många säga att ”de hittar aldrig något”, vare sig vad gäller modell eller storlek. Men det gäller att ha en särskild inställning.

– Jag tycker det är intressant, det är som en skattjakt: Vilka material du kan hitta second hand. Vilka snitt, vilken design. Vilka fantastiska plagg – till inga pengar alls.

– Men man måste ha tid och tålamod. Personlig stil handlar om att veta vem du är, och vad du vill ha. Då har du inte bråttom med att hitta it-plagget.

Öppna för att prova nytt

Theresa kommer inte vara med och välja ut deltagarna. Det gör redaktionen i Umeå.

– Jag ska vara på plats och handla efter att jag fått mått och information om dem. De ska även ta med egna kläder. Så det handlar också om hållbarhet på det sättet att man använder det man redan har i garderoben.

– Jag hoppas deltagarna är öppna för att prova någonting nytt. Annars söker man nog inte till ett sådant program.

Kan du hitta personliga kläder om du inte får träffa dem innan?

– De kommer ha en dialog med redaktionen, vi kommer kunna ringa och prata med dem. Så det ser ut nu. Jag tror det är för att de ska få ihop produktionen. Det kan vara någon från Malmö, Norrland och Stockholm som söker. Man kan inte flänga upp och ned.

– Men jag tror att de kanske ändå kommer göra tid i schemat, så jag får träffa dem innan och får den där känslan.

Men inte heller annars brukar Theresa, som personlig shoppare, möta kunderna särskilt länge innan.

– Man har fikat och pratat i någon halvtimma, för att få en bild innan man börjar shoppa.

Du kan second handbutikerna här omkring. Hur blir det att handla i Umeå?

– Jag kommer få en inbiten assistent som hjälper mig.

Vad ser du mest fram emot nu?

– Allt. Hela projektet. Allt från redaktionsmötet till att träffa deltagarna till att shoppa.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.