Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

23 % betyder inte rea på The Body Shop.  Bild: Frida Ekborg
23 % betyder inte rea på The Body Shop. Bild: Frida Ekborg

The Body shop bojkottar Black friday

Ingen rea, runda upp priset istället. Hudvårdskedjan The Body shop går mot strömmen på Black friday.
– Folk kommer in och frågar vad vi har för erbjudanden, då visar jag siffror som verkligen betyder något istället, säger Kristina Ögren, som driver The Body shop i Kongahälla center.

Black friday är en av många amerikanska traditioner som på senare år implementerats i den svenska handeln och som för många har blivit den stora shoppingveckan innan jul. Många butiker har extraerbjudanden under hela veckan, som kallas ”Black week”, och slår på stort när det gäller marknadsföring. Allt för att locka så många kunder som möjligt.

Men det är inte alla som hakar på den trenden. Hudvårdskedjan The Body shop har valt att bojkotta Black friday, och satsar istället på att uppmärksamma något helt annat.

– Vi har alltid varit ett aktivistiskt företag. Varenda kund som hittills kommit in under Black week lyfter på hatten och säger ”vi är med” och rundar upp för att skänka pengar, säger Kristina ”Kicki” Ögren, franchisetagare för The Body shop i Kungälv, Stenungsund och Torp i Uddevalla.

Hon pratar om initiativet ”No black friday” som alla The Body shop-butiker i hela Sverige står bakom. Det handlar om att belysa frågan om mäns våld mot kvinnor i samarbete med ungarelationer.se, som är en nationell stöd- och kunskapsplattform för att motverka våld i ungas partnerrelationer.

På reklamaffischer upphängda i butiken kan man läsa ”60%” och ”44%” i stora feta bokstäver, men det handlar inte om erbjudanden utan om hur många procent av alla unga tjejer som blivit utsatta för sexuella trakasserier i skolmiljö och hur många procent av alla unga tjejer som blivit utsatta för sexuellt våld i en relation.

– Förra året var första gången som vi gjorde detta och det har verkligen gjort så stor skillnad. Det är flera kunder som kommit in och tackat för att vi öppnade ögonen på dem för vad som är en frisk relation och inte, säger Kristina Ögren.

Under torsdagen arrangeras en strejk vilket innebär att alla The body shop-butiker i hela Sverige släcker ner klockan 15 och håller nedsläckt i en kvart.

– Vi gör ett statement här. Det är inte offret i en våldsrelation som ska tvingas gömma sig, säger Kristina Ögren.

Samtidigt håller man en insamling som pågår under hela Black week-veckan.

– Om våra kunder skänker 50 000 så kommer vi ge samma. Klart att det ger publicitet men det här är verkligen en hjärtefråga för mig. Jag hoppas att fler butiker tar efter så småningom.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.