Susanna Elfors startade en Facebook-grupp för folk som reser med tåg till Europa.
Susanna Elfors startade en Facebook-grupp för folk som reser med tåg till Europa. Bild: Marc Femenia

Tåginfluensern Susanna Elfors startade Facebookgruppen Tågsemester

Susanna Elfors är tåginfluenser och upphovskvinnan bakom Facebookgruppen Tågsemester. 11 april kommer hon till Kungälv för att inspirera till ett mer hållbart resande.
– Seminariet heter ”Från flygskam till tågskryt” och det handlar till viss del om min egen resa, säger hon.

ANNONS
|

Susanna Elfors började fundera över sina egna koldioxidutsläpp redan i början av 2000-talet. Det ledde till att hon allt oftare valde tåget i stället för flyget även på längre resor. Men hur skulle hon få andra att göra samma val?

– Jag insåg snart det inte funkar att bråka med folk på fester för att de flyger, berättar Susanna Elfors med ett skratt. Det är mycket bättre att visa upp goda exempel och sprida kunskap om allt det som är positivt.

2014 startade hon Facebookgruppen Tågsemester, en tips- och inspirationsgrupp där medlemmarna själva lägger upp tips på fina sträckningar och fungerande bokningssajter samt diverse smarta hacks kring tågresor. Det kan till exempel handla om hur man reser med barn, eller bara hur man fördriver tiden ombord på ett tåg.

ANNONS

Intresset för gruppen tog fart när Malena Ernman lyssnat på sin dotter och därför avstod från att flyga till Nya Zealand. Idag har gruppen 160 000 medlemmar och att tågsemestra har faktiskt blivit lite lättare under det decennium som gått.

– Det finns ju fortfarande mycket färre sovvagnar än på 80- och 90-talet, men det har i alla fall blivit lättare att boka resor och köpa biljetter på nätet, säger hon. Förhoppningsvis får vi även se fler paketresor framöver. Att göra det enklare att resa med tåg är ju en fråga som EU måste arbeta med.

Det händer att Susanna Elfors är ute och föreläser. Efter seminariet på Mimers hus 11 april tar hon tåget till Umeå för att ställa sig på scen där. Just valet av resesätt är en viktig del av omställningen.

– Folk säger ofta att flygresor bara står för några procent av de samlade koldioxidutsläppen, men att det inte är mer beror ju på att de flesta människor på jorden aldrig flyger. Som privatperson minskar du dina individuella utsläpp jättemycket om du lägger om resmönster, säger Susanna Elfors och tillägger:

– Dessutom är det ju så kul att åka tåg!

”Från flygskam till tågskryt”

Seminariet hålls 11 april kl 18 i hörsal 2 i Mimers hus.

Föreläser gör Susanna Elfors, hållbarhetsentreprenör, teknologie doktor, författare till boken Tågsemester och upphovskvinna till Facebookgruppen med samma namn.

Föreläsningen arrangeras av Omställning Kungälv. Det är gratis att delta men föranmälan behövs. Du anmäler dig här: https://simplesignup.se/event/202272

ANNONS