Göteborgssymfonikernas konserter vid Bohus fästning har lockat en stor publik.
Göteborgssymfonikernas konserter vid Bohus fästning har lockat en stor publik. Bild: foto Francis Löfvenholm/Göteborgs Symfoniker

Symfonikerna njuter av att möta publiken vid fästningen

Brahms, Stenhammar och Prokofjev har stått på programmet när Göteborgssymfonikerna gästat Bohus fästning.
– Det är en fantastisk upplevelse att ha en riktig orkester med sjuttio musiker på plats, säger Ulf Karmark, en av två arrangemangsansvariga på fästningen.

ANNONS
|

Sex kvällar i augusti och september har Kungälvsbor och tillresta kunnat njuta av klassisk musik i slänten utanför Bohus fästning. I kväll klockan 19 ges den sjunde och sista föreställningen. Musiken har dock inte varit detsamma hela tiden. Symfonikerna har bytt program varje vecka och den publik som kommit tillbaka har fått en helt ny upplevelse.

– Vi har valt att spela musik som vi älskar att spela och som vi vet att publiken vill höra, säger Andreas Lindahl.

Den första konserten gavs 20 augusti och då var det första gången på arton månader som Göteborgssymfonikerna hade en offentlig spelning för vuxen publik. Platsen vid fästningen är den bästa tänkbara, menar Andreas Lindahl, orkesterledare.

ANNONS

– Grundtanken var just att vi ville spela där hela orkestern får plats och där vi kan möta vår publik, säger han. Fästningen var vårt absoluta förstahandsval.

Violinisten Sara Trobäck är en av sjuttiotalet musiker som förgyllt sommarkvällen utanför Bohus fästning. Bild: Jan Erik Axelsson
Violinisten Sara Trobäck är en av sjuttiotalet musiker som förgyllt sommarkvällen utanför Bohus fästning. Bild: Jan Erik Axelsson

Serverade kaffe och kaka

Pandemireglerna begränsar antalet sittande åskådare till 350 och därför måste området spärras av med staket. Biljetterna är dock gratis och även utanför staketet brukar det samlas en stor publik.

Det är Symfonikerna själva som byggt upp scenen som är marknadens största för att musikerna ska sitta coronasäkert. De står för den tekniska delen av arrangemanget, medan Ulf Karmark och hans kollegor på Mariebergs gård förser alla musiker med mat och serverar kaffe och kaka till besökarna. Ulf Karmark har varit på plats vid varje föreställning och han är imponerad av arrangemanget.

– Många stycken är otroligt vackra och solisterna är enormt duktiga, säger han. Det är verkligen en ynnest att få ha ett sådant arrangemang på besök här i Kungälv.

Andreas Lindahl hoppas att arrangemanget ska bli en återkommande tradition.

– Det är fantastiskt att få möta publiken igen efter pandemin, säger han. Den första applåden vi fick var en otrolig upplevelse. Jag tror inte att publiken förstår hur mycket deras närvaro betyder för musikerna på scenen.

ANNONS