Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Arkivfoto Bild: Petter Trens
Arkivfoto Bild: Petter Trens

Swedish Match kan säljas till amerikansk tobaksjätte

Swedish Match, med snusfabrik i Kungälv, kan köpas upp av Marlboro-tillverkaren Philip Morris, ett av världens största tobaksbolag. Det bekräftar bolaget under tisdagen.

Philip Morris, ett av världens största tobaksbolag, uppges ligga i förhandlingar för att köpa svenska snustillverkaren Swedish Match som har fabrik i Rollsbo i Kungälv.

Under tisdagen pågick förhandlingar som fick aktien att rusa på börsen. Enligt Svenska dagbladet skulle ett bud på bolaget kunna landa på drygt 150 miljarder kronor.

Philip Morris själva bekräftar att så kallade budsamtal förs men att utfallet av dessa är osäkert. Swedish Match å sin sida säger i ett pressmeddelande att det är ”osäkert om ett erbjudande kommer att lämnas, liksom villkoren för ett sådant eventuellt erbjudande”.

Källor har dock till The Wall Street Journal sagt att affären kan slutföras redan denna vecka samtidigt som de varnar för att förhandlingarna kan köra fast.

Anledningen till att Philip Morris skulle vara intresserade av Swedish Match sägs vara för att komma åt den snabbt växande marknaden för rökfria produkter. Det svenska bolagets tobaksfria nikotinpåsar är storsäljare i USA.

Största privata ägaren i Swedish Match är miljardären Erik Selin, som genom fastighetsbolaget Balder äger flera fastigheter i Kungälv, bland annat Hotell Fars Hatt. De största ägarna är storbolag som Capital Group med flera, enligt Dagens Industri. Sammanlagt äger han 6,4 miljoner aktier och ligger på 25:e plats bland aktieägarna.

Swedish Match

Har verksamheter i Sverige, USA, Norge, Danmark, Nederländerna, Belgien, Schweiz, Brasilien, Dominikanska republiken, Turkiet och Filippinerna.

Antalet anställda 2021: 7 523, varav 1 300 i Sverige.

Omsättning 2021: 18,5 miljarder kronor.

Varumärken: General, Göteborgs Rapé, Ettan, Grov, Kronan, men även produkter som ZYN, Volt och Swave och nikotin och tobaksfritt som Onico och Qvitt.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.