SVA om fågelinfluensan: ”Lär hålla i sig”

När döda fåglar dök upp längs med kusten slog smittolarmet ner som en bomb. Antal inrapporterade fall har senaste veckan minskat men SVA befarar att läget kan förvärras och tamfåglar kan drabbas.
– Viruset överlever bättre under årets kalla månader, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

ANNONS

Inrapporterade fall av fågelinfluensan hos vilda fåglar har i sommar varit högre än någonsin, enligt Statens veterinärmedicinska anstalt, SVA. De senaste månaderna har ytterligare 25 fall av fågelinfluensan påvisats i landet, varav sex fall i Västra Götalands regionen. Men enligt SVA är fåglarna som bär på viruset många fler.

– Vi vet aldrig det exakta antalet för dödlighet och påvisad fågelinfluensa eftersom vår statistik baseras på inrapporterade fall. Men det har skett en enorm ökning den här säsongen, både globalt, i Europa och Sverige, säger Malin Grant, epidemiolog på SVA.

Sommaren 2022 – värsta någonsin

För de vilda fåglarna i Sverige har sommarperioden 2022 varit den värsta någonsin.

ANNONS

– Anledningen till att Halland och Västra Götaland är så pass drabbade är för att de ligger på kusten. Kolonihäckande fågelarter, så som havssulor, har nog flugit till Sveriges kust från Storbritannien och det är därför smittan har ökat.

Under vecka 31 såg SVA däremot en minskning av inrapporterade fåglar med påvisad fågelinfluensa.

– Det kan bero på minskningen av andelen havssulor som kommit till västkusten, att vindarna blåser i en annan riktning, eller att färre personer rört sig vid kustområdet och rapporterat in till oss.

Tamfåglar riskeras att smittas

Enligt epidemiologen finns det en ökad risk att tamfåglar kan drabbas av fågelinfluensan.

– Viruset överlever bättre under årets kalla månader, vilket gör att fågelinfluensan lär hålla i sig framöver och det leder till en betydligt större risk för smittspridning till tamfjäderfä.

Fågelinfluensan kan smitta båda via direkt och indirekt kontakt. Med direktkontakt menas att en smittad fågel kommer i närkontakt med en annan.

– Indirekt kontakt kan till exempel vara att man får fågelbajs på sig och och sedan rör vid sina tamfåglar utan att ha tvättat händerna. I sommarvärmen kan inte viruset överleva lika länge men risken för att tamfåglarna blir sjuka ökar under hösten och vintern.

Hur kan man skydda sina tamfåglar?

– Förhindra direkt- och indirekt kontant med vilda fåglar. Håll bra hygien, tvätta händerna, byt skor och hantera allt i fåglarnas närhet på sånt sätt så smittan inte kan föras vidare till dina tamfåglar.

Fågelinfluensan kommer att fortsätta öka

För tillfället finns det en uppenbar risk att viruset kommer att hänga sig kvar och antagligen fortsätta cirkulera eller öka under hösten och vintern.

– Vi får se vad som sker under höstflytten när fåglarna rör sig söderut och passerar Sverige, men viruset kommer fortsätta att öka, säger Malin Grant.

LÄS MER:Smart lösning jagar bort tjuvaktiga fåglar

LÄS MER:Flera fall av misstänkt fågelinfluensa i Kungälv – ny våg befaras

ANNONS