Niklas Johansson, Anton Linder och Peter Andreasson, Sjöräddningssällskapet, vid svävaren som lämnade Lycke vid 13-tiden på lördagen.
Niklas Johansson, Anton Linder och Peter Andreasson, Sjöräddningssällskapet, vid svävaren som lämnade Lycke vid 13-tiden på lördagen. Bild: Martin Petterson

Svävare patrullerar havsisen: "Väldigt mycket folk ute på is i Kungälvs-området"

Isyta och människor på isarna gör att svävare från Sjöräddningssällskapet satts att patrullera utanför Kovikshamn i helgen. På lördagen var svävaren endast två minuter bort när ett larm kom in.

ANNONS
|

Vid 14.20-tiden på lördagen var Sjöräddningssällskapets svävare på väg norrut, efter en tur till Lilleby, när ett larm om en befarad drunkning kom in. Två minuter senare var de på plats utanför Kovikshamn.

– Jag tror att det var att isen frusit på lite där, men inte frusit tillräckligt, och den iskanten är inte lätt att se. De två i vattnet blev uppdragna av folk med rätt utrustning och de hade också själva förberett sig med extra kläder och de kunde fortsätta sin dag på isen. De som gick i nämnde att de blev trötta väldigt fort i vattnet, säger Peter Anderasson, frivillig Sjöräddningssällskapet.

ANNONS

Sjöräddningssällskapet svävare, som vanligtvis går i Stockholms skärgård och på större sjöar, dirigerades inför den här helgen om till västkusten. och Kungälvs-området där mycket folk rört sig ute på havsisen.

– Förra helgen var det väldigt, väldigt mycket folk på isar i Kungälvs-området och Kovikshamn. Det viktiga är att vi verkligen är där det behövs, säger Peter Andreasson.

"Is som inte bar"

Svävaren lämnade Lycke vid 13-tiden och körde runt i området i cirka fyra timmar.

– Vi såg att det är is från Marstrand och inåt och mot Lycke. Men du kan inte ta dig emellan Kovikshamn och ut till Marstrand på isen, för där var det is som inte bar. Isen kan hålla för oss i en svävare, men inte hålla för en människa, säger han.

De flesta de såg på isen åkte skridskor, och bara några få promenerade.

– Vi möttes av härliga skridskoåkare. En härlig syn, fantastiskt väder och mycket folk på isen. Vi såg bra utrustade och klädda människor på isen och folk som fikade på bergsknallarna. En väldigt go stämning, säger han.

Är du förvånad över mängden folk på havsisen?

– Nej, anledningen till det är väl en blandning mellan att det är väldigt fina isar, att det är trevligt att vara ute och att vi är i den här situationen med corona. Det vi ser nu är precis samma som i somras, att när man inte kan åka till Kanarieöarna som man brukar, då är mycket folk ute i naturen.

Kläder vid vak

Förra helgen kom ett larm om befarad drunkning efter att kläder hittats vid en vak utanför Kovikshamn, men det var inte så.

– Vi upplever ibland att man gått igenom isen och är så panikslagen att man lämnar sina grejer kvar vid vaken. Då kommer det andra folk åkande som ser grejerna och det blir ett väldigt pådrag, som i Kovikshamn i söndag där hade vi dykare i vattnet och allting, säger Peter Andreasson.

Under söndagen var en svävare kvar i Kungälvs-området. Om den kommer tillbaka kommande helg beror delvis på var det rapporters in incidenter.

– Vi tar beslutet nästan på stående fot. Vi är där vi behöver vara, men det har hänt lite mer grejer i Kungälvs-området än här nere i Onsala där vi är just nu, säger Peter Andreasson, på söndagseftermiddagen.

Catrin Hansson

catrin.hansson@kungalvsposten.se

Fakta – Tänka på innan du går ut på isen

  • Ha rätt utrustning, som isdubb, ispigg och mobiltelfon i ett vattentätt fodral.
  • Berätta för andra vart du ska.
  • Ge dig inte ut själv på isen, ha sällskap.

Sjöräddningssällskapet är en frivilligorganisation, utan statliga bidrag, som drivs av medlemsavgifter och donationer. Alla enheter bemannas med frivilliga sjöräddare.

ANNONS