Susanne W Lamm med tavla av Delaram Marouf.
Susanne W Lamm med tavla av Delaram Marouf. Bild: Privat

Susanne W Lamm fyller gammal biograf med konst

I helgen invigdes ett nytt konstgalleri i en gammal biograf på Övre Varvsgatan på Marstrand. Bakom utställningen står Marstrandsbon och konstnären Susanne W Lamm.

ANNONS
|

Att det funnits en biograf på Marstrand är kanske inte något som så många känner till.

– Huset byggdes som ett församlingshem men var en biograf på femtiotalet. Jag har fått berättat för mig att man värmde upp byggnaden med hjälp av burkar med fotogen och satt här och kollade på westernfilmer. Även världspremiären för Herr Arnes penningar ska ha gått av stapeln här. Jag har inte faktakollat berättelserna utan för dem glatt vidare, säger Susanne W Lamm och skrattar.

Hon är själv konstnär och har sin ateljé i en lokal intill galleriet.

– Måleri är min stora passion i livet. Jag bor på Marstrand och letade efter en lämplig ateljé. När jag hittade huset så var det så pass stort att det gick att ha ett galleri här med.

ANNONS

Inför galleriets första utställning har hon samlat ihop sex konstnärer som ställer ut målningar med inriktning på figurativt oljemåleri. På frågan vad figurativt oljemåleri är svarar Susanne att det också kan beskrivas som föreställande konst.

– Man ser vad bilderna föreställer, bland annat landskap, stilleben och människor.

Förutom Susannes egna verk kommer besökarna också att få se målningar från den iranska konstnären Delaram Marouf, den holländska konstnären Eva Wientjes och Göteborgsfödda Christoffer Rådlund som är känd för sina skandinaviska landskapsmotiv. Även Anders Gudmundsson och Evelin Wengelå medverkar.

Själv målar Susanne helst människor, och en del landskapsmåleri.

– Jag bor här på Marstrand sedan några år tillbaka och som alla andra älskar jag Marstrands natur, de karga landskapen, klipporna och havet, det är väldigt dramatiska scener.

Nu hoppas hon på besökare till det nyöppnade galleriet.

– Det har redan varit en del konstintresserade människor här och jag har en känsla av att det finns fler. Jag hoppas att folk som uppskattar konst hittar hit, och att det här blir en utställning som berikar dem på något sätt.

LÄS MER:Vedins team Charisma en vinnare i RC44 cup i Marstrand

LÄS MER:Ny lag om sänkt skatt välkomnas av lantbrukare i Ytterby

LÄS MER:KD vill ta ett omtag i bostadsbyggandet i Kungälv

ANNONS