– Nu är det ledigt ett par veckor, sedan fortsätter insamlingen. Då kan man skriva ett pm till Susannes änglar på Facebook om man vill lämna saker eller söka hjälp, säger Susanne Bohman.
– Nu är det ledigt ett par veckor, sedan fortsätter insamlingen. Då kan man skriva ett pm till Susannes änglar på Facebook om man vill lämna saker eller söka hjälp, säger Susanne Bohman. Bild: Mathias Pernheim

Susanne: "Några blev så glada att tårarna rann”

Susannes änglar har genom sin insamling i år delat ut julklappar och julmat till nära 290 familjer i Kungälvsområdet.
– Jag vill tacka alla givare som hjälpt till och gjort detta möjligt. Det betyder jättemycket, säger Susanne Bohman, huvudansvarig för Susannes änglar.

ANNONS

Rekordmånga ekonomiskt utsatta familjer ansökte om hjälp hos insamlingen Susannes änglar inför julen. När KP ringer Susanne efter helgen är hon nöjd att de klarade hjälpa många.

– Oh, ja. Det blev ett jättebra resultat. Vi har hjälpt 289 familjer – totalt 673 barn och ungdomar. Lite mindre än hälften av dem bor i Kungälvs kommun, säger Susanne Bohman som startade Susannes änglar för 13 år sedan.

De flesta övriga familjer bor i Ale kommun. Nu vill Susanne tacka alla människor som lämnat in kläder, leksaker och annat, och pengar som hon och hennes medhjälpare köpt mat för.

ANNONS
Ett lass med julklappar och mat som kördes ut år.
Ett lass med julklappar och mat som kördes ut år. Bild: Susanne Bohman

– Det betyder jättemycket. Alla barn och ungdomar fick varsin julklapp.

I paketen har det funnits lego, gosedjur, biopresentkort, parfym, presentkort till Kongahälla center och mycket annat. Och i matkassarna har det inte bara funnits julmat.

– Vi köper sådant som kycklingfilé och annan vardagsmat också.

LÄS MER:Susanne fixar julen för de som har det tufft

Vad blev reaktionen när ni kom?

– Många blev chockade. Några blev så glada att tårarna rann och man fick världens kramar, de tackade så hjärtligt.

Susanne har fått många sms och pm på Facebook från personer som fått hjälp och som uttrycker stor tacksamhet. En skrev:

"Utan denna fantastiska gåva hade jag aldrig klarat att ro julen i land. Det är svårt att sätta ord på den enorma tacksamhet jag känner”,

Hur känns det att få dem?

– Det är klart man blir berörd och glad att vi kunde hjälpa dem att uppleva jul med sina barn och familjer.

Vilken ekonomisk situation har familjerna?

– Det är fattigdom kan man säga. Många lever under normen eller precis på normen.

– Det är väldigt tragiskt. Man säger att Sverige har så fin välfärd, ett socialt skyddsnät, men när det kommer till kritan har vi inte det. Vad gäller försörjningsstöd och Försäkringskassan där människor blir utförsäkrade.

ANNONS