Susanne Marcusson håller uppskattade fyspass i Kungälv

Susanne Marcusson är enhetschef på Oasen i Kungälv. I arbetsuppgifterna ingår inte att leda styrkepass i vatten. Men det gör hon ändå.
– Jag brinner för det här. Man kan alltid träna i vatten, även med värk i kroppen, säger hon.

ANNONS
|

Susanne Marcusson står vid ena långsidan av bassängen i simhallen på Oasen i Kungälv. Hon har hantlar i händerna och gör rörelser i takt till hög musik. Framför henne flyter ett tiotal deltagare som följer rörelserna tyngdlöst i vattnet.

– Fördelen är att man kan reglera rörelserna i vatten. Gör man dem snabbt blir det jobbigt. Gör man dem långsamt går det lättare. Det är därför alla kan vara med, berättade hon när vi pratades vid en stund innan hon påbörjade dagens vattenfyspass.

”Huden får en lättare massage när man rör sig vatten”

Anledningen till att vi ses är att det kom ett mejl till KP från en träningsdeltagare som hyllade Susanne och hennes träningspass. ”Hon gör underverk och är värd att uppmärksammas” stod det i brevet. Susanne skrattar till. Jo, visst har hon varit med om att deltagare med svår värk och rörelsesvårigheter har blivit mycket bättre efter att de har börjat träna i vatten.

ANNONS

– Man kan säga att huden får en lätt massage när man gör rörelser i vatten. Man väljer själv om man vill stå på botten eller ha våtväst på sig och utföra rörelserna där man inte bottnar. Man väger bara en tiondel av sin kroppsvikt i vattnet och då blir det ingen belastning på kroppen när man rör sig.

Hur brukar deltagarna känna sig efter ett pass?

– Många är euforiska när de kommer upp. Man blir ju glad av träning, men musiken och vara i vatten tror jag bidrar till man mår bra också. Jag får ju mycket feedback från deltagare och jag har förstått att det finns de som har blivit mycket när de börjat här när de inte blivit hjälpa på annat håll.

Vatten är genomgående i Susannes liv. Som ung tränade hon simning och bröstsim var hennes främsta gren. Första jobbet var som badvärd som följdes av en tjänst som verksamhetsledare på Oasen och nu är hon tillförordnad verksamhetschef.

– Men jag har behållit mina vattenfyspass tre gånger i veckan. Det är alldeles för roligt för att låta bli.

Varje pass pågår en timme. När KP är på plats är det drop in.

Kallades det inte för vattengympa förr?

– Det är egentligen samma sak. Men vattengympa har fått en ”tantstämpel” men vi som hur bra det är har valt att kalla det vattenfyspass istället.

Tränat skiten ur hockeykillar

För alla vet inte att ett vattenfyspass, trots att det är skonsamt för kroppen, kan suga musten även ur elitidrottare.

– Jag har tränat skiten ur hockey- och bandykillar som har varit helt chockade efteråt över hur tufft och jobbigt det är. Det här är träning för alla, vältränade eller mindre vältränade, gravida och seniorer. Alla kan delta i samma pass.

Om det skulle hon kunna prata länge.

– Ja, du hör ju, jag brinner verkligen för det här. Jag tycker så mycket om att skapa träning med glädje och peppa folk att göra mer än de tror de klarar av. Alla kan mer än de tror. Att se glädjen när de försöker och tar i, det är min drivkraft.

LÄS MER:Elitmotionären Anders Lilienberg om Vätternrundan: ”Det är en dag för dig själv”

LÄS MER:De har bytt simbassängen mot sjöar och hav

LÄS MER:Det hemska blev en utmaning för Mirella

ANNONS