Stubbrace gjorde efterlängtad comeback

Lördagens stubbrace i Guddeby drog stor publik. Ett 20-tal deltagare gjorde upp om vinnarplatsen.
– Det här är så är kul och spännande. Man vet aldrig hur banan är att köra och hur det går, allt kan hända.

ANNONS
|

Orden kommer från Johanna Hermansson från Tjörn. Hon är i Guddeby och tävlar i stubbrace för åttonde gången. Hon har just avslutat ett andra heat.

– Jag tror att jag vann, men jag vet inte vilken tid jag körde på. Den får jag veta lite senare,. I så fall går jag till kvartsfinal, säger Johanna och spanar ut över banan för att se hur det går för konkurrenterna.

Med sig har hon sambon Rasmus Eriksson och svärmor Annika Holm, som båda deltar i racet.

Tävling som lockar de flesta

– Jag är nog äldsta kvinnan som tävlar i år, tror Annika. Jag fick köra om ett heat och då vann jag. Jag är tävlar för sjätte gången idag. Att jag började beror på Johanna. Jag fick hoppa in för henne när hon inte kunde. Det här är så roligt. Det spelar ingen roll hur det går. Det är kul ändå.

ANNONS

Det låter och ryker från den 100 meter långa stubbracebanan i Guddeby där tävlingen är i full gång med 12 traktorekipage och 20 deltagare. För två år sedan ställdes tävlingen in och förra året körde man utan publik. I år är man tillbaka i gängse rutiner med många besökare.

– Det här är ju en tävling som jag tror lockar de flesta. Och de tävlande är i alla åldrar. Det är en kul grej som passar alla, säger Martin Niklasson från Kungälvsbygdens Hushållningsgille (en lokalavdelning till Hushållningssällskapet) som står som arrangör för tävlingen och som har stora delar av Kungälvs näringsliv med sig som sponsorer.

”Det är verkligen skitkul”

– Meningen är att unga och äldre ska kunna träffas. Det här ingen tävling som är på blodigt allvar. Det här är lekfullt. Målet är att alla ska ha kul.

Besökarna Dick Kvist och Anki Carlson håller med där de sitter på sin fyrhjuling och beskådar tävlingen.

– Det är verkligen skitkul, säger Anki som själv har kört folkrace en gång i tiden.

– Men det kunde hända lite mer, säger de. Det är ännu roligare när marken är lerig så att leran sprutar.

Felix Olsson är nykomling i sammanhanget. Han är 17 år och yngst i startfältet. Men han är ingen rookie när det handlar om att meka med motorer.

– Jag går transportprogrammet och ska bli lastbilschaufför. Meka är mitt största intresse. Jag är i garaget dygnet runt, säger Felix som just nu praktiserar och tävlar med sin chefs traktor. Han är nöjd sin insats så här långt och tror att det gick vägen.

– Traktorn reste sig på bakhjulen, det var skoj. Jag hoppas att jag inte kört helt åt helvete i alla fall, men jag tror att jag vann.

LÄS MER:Inget kosläpp i år – men Guddeby har inte stängt dörren

LÄS MER:Nu ska årets stubbrace avgöras

LÄS MER:Stubbrace och taco-kväll med På spåret

ANNONS