"Streaplers är ett fundament"

Sommarturnén är i full gång och tionde augusti spelar Streaplers på Instö kök och bar.
– Det är alltid en speciell känsla när vi är i Kungälv, säger Per Lundin, basist i bandet.

ANNONS
|

Per Lundin är inne på sitt elfte år som medlem i Streaplers. Han kan även stoltsera med 45 år på musikscenen och nyligen tilldelades han utmärkelsen Guldklaven som Årets Musiker. Guldklaven är dansbandsbranschens eget musikpris och delas ut varje år under dansbandsveckan i Malung.

– Att få Guldklaven är förstås ett erkännande. Priset visar att det man gjort har haft betydelse, säger Per Landin stolt.

Det lättaste instrumentet

Det var latheten som gjorde Per till basist. Eftersom instrumentet bara har fyra strängar trodde han att det skulle vara någorlunda lätt att lära sig. Med tiden förstod han dock att basisten har en avancerad uppgift i bandet.

ANNONS

– Jämför du med ett fotbollslag är basisten back och trummisen målvakt. Tar du bort basisten blir det inte mycket sväng kvar, förklarar Per över telefon från sitt hem i Tibro.

Streaplers har precis haft två lediga dagar i sträck för första gången på tre veckor, men snart ska Per ge sig av för kvällens spelning i Stjärnsund. Sommarmånaderna är den tid på året då bandmedlemmarna arbetar som hårdast och det kan bli femtio gig på en säsong.

Med sina 64 år på nacken är Streaplers troligen Sveriges äldsta dansband. Under årens lopp har de ursprungliga medlemmarna ersatts med yngre förmågor, men det finns ändå något genuint “striplerskt” som följt med hela vägen, menar Per Lundin.

– Stilen är densamma, säger han. Även om vi förnyat oss har vi behållit mycket av det gamla och när vi spelar ute varvar vi nya och gamla hits. Musikaliskt hänger det ihop.Det går att höra att alla våra låtar är Streaplerslåtar.

Historien är ett fundament

Per Lundin vill inte kalla Streaplers för en institution. En bättre beskrivning är att bandets långa historia är ett fundament eller en plattform för dagens bandmedlemmar att stå på.

Ingen av dem bor i Kungälv, men det märks ändå att Streaplers har sina rötter här.

– Det är alltid en speciell stämning när vi spelar i Kungälv och vi försöker ge Kungälvsborna något extra, förklarar Per. Härom året lånade vi till exempel parken och hade en spelning med gratis inträde där.

Vissa dansband upplever att publiken blir allt äldre, men Streaplers har inga problem med återväxten.

– Vi har fans i alla åldrar, från tjugo till åttio och de är otroligt trogna, säger Per Lundin. Vissa följer med hela turnén, från Skåne till Norrland. De packar in sig i en husbil och är med på varenda spelning. Vi har fans som har träffat sin partner på en spelning, andra har blivit vänner för livet.

ANNONS