Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Efter vintern har alltid mycket plastskräp flutit i land på våra stränder. Arkivfoto Bild: Håll Sverige rent
Efter vintern har alltid mycket plastskräp flutit i land på våra stränder. Arkivfoto Bild: Håll Sverige rent

Den här artikeln kan bara du som prenumererar läsa.

Strandstädningen startar nästa helg

Plasten i havet tar ingen hänsyn till pandemin. Stränderna är lika skräpiga som alltid och därför beger sig tusentals idrottsungdomar även i år ut för att städa Sveriges kust. I Kungälv har inte mindre än 37 idrottsföreningar anmält sitt intresse.

Kareby IS är en av de Kungälvsföreningar som kommer att mobilisera sina medlemmar till att städa kusten den 10:de och 11:te april.

– Strandstädningen är alltid välkommen, säger Christian Fischer i Kareby IS bandysektion. Dels får vi en trevlig dag ihop där spelarna i lagen gör något tillsammans med syskon och föräldrar, dels gör vi en insats för miljön.

Städa kust 2021 är en landsomfattande kampanj där ungdomar städar upp det plastskräp som flyter iland. Förra året fyllde man över 24 000 gula säckar med skräp, sammanlagt i landet och närmare två tusen av dem i Bohuslän. I år är intresset större än vanligt eftersom städningen ger en viss ersättning och många idrottsföreningar har ebb i kassan efter pandemiåret.

– Det brukar vara mellan 50 och 70 ungdomar som deltar från vår sida. Vi kommer också att dela upp oss på fler grupper och sprida ut oss lite mer, säger Christian Fischer.

En stor del av det skräp som flyter i land är plast och i år kommer vissa föreningar att göra en detaljerad skräpanalys. Strandstädningen börjar nästa helg och den fyller många funktioner. Sjöfåglar riskerar att sätta i sig plasten och blir den liggande i havet finfördelas den till mikroplast. Städningen är också en vinst för ungdomarna.

– De får lära sig att vara rädd om naturen, säger Christian Fischer. Dessutom får vi ju en slant till föreningen.

Städa Kust anordnas för tolfte året och i Bohuslän finansieras städhelgen bland annat av kommunerna längs kusten och Västkuststiftelsen.