Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Stort polistillslag mot olaglig jordgubbsförsäljning
Bild: Polisen/Göteborgs-posten

Stort polistillslag mot olaglig jordgubbsförsäljning i Kungälv

Under torsdagen veckan före midsommar slog polisen tillsammans med Skatteverket till mot ett tiotal jordgubbsförsäljare.
– Tio av de kontrollerade företagen bedrev försäljning där krav inte uppfylldes, säger Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef Kungälv och Ale.

Fick du inget kvitto när du köpte jordgubbar vid vägkanten inför midsommar, eller gick din swish-betalning till en privatperson i stället för ett företag? Detta är några av sakerna du ska vara extra uppmärksam på när du handlar jordgubbar under sommaren.

Tillsammans med Skatteverket gjorde Kungälvspolisen ett stort tillslag mot olaglig jordgubbsförsäljning veckan innan midsommar. Under tillslaget kontrollerades 15 stycken försäljare, tio av dessa blev erlagda en kontrollavgift från Skatteverket.

– Vi hade underrättelseinformation om att försäljningen inte sköttes på lagligt vis och att oegentligheter förekom, berättar Daniel Norlander, lokalpolisområdeschef Kungälv och Ale.

Penningtvätt

Norlander vill inte gå in på hur polisen arbetar för att få fram informationen om företagen, men han berättar att i vissa fall är det kriminella nätverk, eller personer som samarbetar med dessa nätverk, som driver företag som hjälper till med penningtvätt.

– Vi hade bra information under insatsen, men fick även in värdefull information under tillslaget. Men i det stora hela handlar det om svarta pengar, säger Daniel Norlander.

Enligt Daniel Norlander kan företagen vara ett sätt för kriminella nätverk att tvätta pengar, men också att genom att med dumpade priser tjäna pengar, vilket snedvrider konkurrensen mellan företagare.

– Den här gången riktade sig insatsen mot jordgubbsförsäljare, men allmänheten måste tänka till – är det rimligt att klippa sig för 100 kronor, eller tvätta bilen för 75?

Vad ska man tänka som konsument?

– Vi vill gärna att allmänheten hjälper oss i kampen mot organiserad brottslighet och då är det viktigt att tänka efter, begär ett kvitta, kontrollera att din swish går till ett företag, säger Daniel Norlander.

LÄS OCKSÅ: Patrik bytte bana när ryggen sa ifrån – öppnade delikatessbutik

LÄS OCKSÅ: Så mycket har svenska jordgubbar gått upp i pris

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.