Tre dagar i veckan har vintercyklisterna lovat ta cykeln, oavsett väder.
Tre dagar i veckan har vintercyklisterna lovat ta cykeln, oavsett väder. Bild: Gittan Öhman

Stort intresse för att bli vintercyklist i Kungälv

Första december gick startskottet för årets vintercyklist. Under fyra månader ska 30 Kungälvsbor rapportera cyklade kilometer och statusen på cykelbanorna till kommunen.
– Projektet ger oss värdefull information, säger Sandra Velagic, trafikingenjör på Kungälvs kommun.

ANNONS

Visst kan man cykla på vintern! Det påstår i alla fall Västtrafik i projektet Vintercyklist. För sjunde året i rad arrangeras Vintercyklist och i år har 446 personer från 14 kommuner förbundit sig att cykla minst tre dagar i veckan under hela vintern. Av dessa är 30 stycken Kungälvsbor.

– Det var dubbelt så många som anmälde sitt intresse, men vi har bara plats för 30 i projektet, berättar Sandra Velagic. Vi gjorde urvalet utifrån att vi ville få in information om cykelvägarna i så många områden som möjligt.

Vintercyklisterna rapporterar nämligen inte bara sina cyklade kilometer. De ger även feedback på vinterväghållningen och lämnar information om cykelvägarnas status i allmänhet via en speciell app. I projektet utrustas vintercyklisterna med två uppsättningar dubbdäck till cykeln och reflexväst.

Kungälvsbor trampade längst i fjol

Intresset för att bli vintercyklist har ökat något. Förra året fick kommunen in 49 anmälningar och i år var det alltså 60.

Efter 1 mars räknas alla trampade kilometer samman och i fjol var det faktiskt Kungälvs vintercyklister som trampat på bäst. Då får vintercyklisterna också svara på frågor om vad de tyckte om cyklandet. Den stora majoriteten var positiv och över hälften hade för avsikt fortsätta cykla lika mycket även nästa vinter.

– Syftet med projektet är att uppmuntra folk till att cykla mer och att väcka en medvetenhet om att det faktiskt går bra att cykla även på vintern, säger Sandra Velagic.

Utöver Kungälv deltar även Borås, Falköping, Göteborg, Kungsbacka, Lerum, Lidköping, Mellerud, Mölndal, Skövde, Stenungsund, Trollhättan och Öckerö i projektet.

LÄS MER:Snökaos och en dum längtan efter undantagstillstånd

LÄS MER:På fredag firas vintercyklistens dag

ANNONS