Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Skiss över kvarteren på Kongahälla östra. Riksbyggens 14-våningshus i mitten är först ut.  Bild: Riksbyggen
Skiss över kvarteren på Kongahälla östra. Riksbyggens 14-våningshus i mitten är först ut. Bild: Riksbyggen

Stort intresse för lägenheter på Kongahälla östra

Det är stort intresse för lägenheterna i det första 14-våningshuset som planeras på Kongahälla östra. Nu har dessutom bygglov sökts för det andra.

Nu börjar snart husbyggena på Kongahälla östra, området mellan Ica Maxi och de nu snart färdigbyggda kvarteren i Kongahälla västra, intill köpcentret. Först ut är Riksbyggens hus som är 14 våningar i den högsta delen och 6-7 våningar i den lägre. Under marken kommer det att vara två våningar med förråd och garage. Försäljningen av lägenheterna i bostadsrättsföreningen Kaprifolen har pågått sedan i slutet av februari.

– Vi har haft en jättebra försäljningsstart, först till vår egen kö och sedan när vi har gått ut på öppna marknaden, vilket vi gjorde i slutet av april. 26 lägenheter är sålda och 21 är reserverade, så det är fantastiskt på så kort tid. Det är både stort och smått som har gått bra, från ettor till femmor, säger Karin Ekström, sälj- och marknadsansvarig på Riksbyggen.

Huset kommer att ha 99 lägenheter, varav sex stycken kommer att ha upplåtelseformen hyrköp. Det innebär att unga, mellan 18 och 35 år, får hyra först och sedan köpa lägenheten som bostadsrätt inom fem år om de vill.

Riksbyggen har också två kvarter på Kongahälla västra, där de har haft visningar för intresserade köpare.

KP har tidigare skrivit att bygget ska påbörjas nu till sommaren, men Riksbyggen har ännu inte beslutat exakt när det kommer att ske.

– Vi ska sälja ett visst antal innan vi bestämmer när vi ska börja bygga, men det har gått bra och det närmar sig beslut om byggstart, säger Karin Ekström.

Riksbyggen ska också bygga kvarteret intill, med ett lägre hus. Där lär det dröja några år innan det blir byggstart.

– Det hör ihop med hur snabbt det går med Kaprifolen, säger Karin Ekström.

Detaljplanen för Kongahälla östra medger också ett 14-våningshus intill Kongahällagatan. Där ska JM bygga 120 lägenheter. På deras hemsida kan man läsa att man planerar att lansera försäljningen vintern 2021 och att inflyttning beräknas ske 2024-2025.

– De har lämnat in bygglov men har fått retur för komplettering. De ska komplettera senast i slutet av denna månad, säger Amela Keserovic, som är projektledare för Kongahälla östra.

Det enda kvarteret på Kongahälla östra där det inte är bestämt vem som ska bygga är kvarter sju, som ligger närmast intill Ica Maxi.

– Vi är inte stressade över att det inte är klart vem som ska bygga. Det är så mycket som är på gång nu ändå, så det skulle bli väldigt trångt med en aktör till samtidigt. Det får ta den tid det tar med kvarter sju, säger Amela Keserovic.

Tror ni att det kommer att finnas intresse för kvarteret?

– Det finns de som är intresserade av det, men vi kommer inte att ha bråttom, utan försöka hitta rätt aktör för att bygga där.

Till Kongahälla östra hör också kvarter 14, som är det tänkta 24-våningshuset med hotell och lägenheter vid korsningen mitt emot Mimers hus. Där pågår bygglovsärendet, samtidigt som kommunen projekterar för markarbeten som måste utföras före husbygget.

– Det är fiber- och elledningar som behöver dras om för att man ska kunna bygga höghuset där, säger Amela Keserovic.

Markarbetena kommer man troligen att börja märka av innan sommaren.

– Upphandlingen angående de arbetena har gått ut och arbetet kommer att påbörjas i maj - juni. Sedan ska det vara klart till sista september, säger Amela Keserovic.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.