Stor konkurrens om feriejobben – här jobbar unga helst

Över 3000 ansökningar har kommit in till de dryga 600 jobben som erbjuds av Kungälvs kommun i sommar. Nu håller man på att rekrytera för fullt, berättar enhetschef Eleonor Abrahamsson.
– Förskolan är utan tvekan mest populär i år, säger hon.

ANNONS
|

Perioden att söka feriejobb inom kommunen avslutades nyligen, som nu har gått in i rekryteringsfasen. Och det har funnits ett stort intresse bland unga även i år, konstaterar enhetschef Eleonor Abrahamsson.

– Det är mycket att göra nu fram till den 13 juni när första perioden inleds, säger hon.

Totalt ska 572 jobb inom den kommunala verksamheten tillsättas och över 3000 ansökningar gås igenom. Det är dock en minskning jämfört med förra året då det kom in närmare 5000 ansökningar.

– Vårt antagande är att arbetsmarknaden är ganska god nu när samhället öppnat upp mer. Inte minst besöksnäringen söker mycket folk. Jag tänker att ungdomar helt enkelt söker jobb direkt hos företagen, säger Eleonor Abrahamsson.

ANNONS

Steg ut i arbetslivet

Tanken med feriejobb är att de ska fungera som ett första steg ut i arbetslivet. Därför krävs inte heller några förkunskaper för att söka tjänsterna.

– Sedan kräver vissa yrken viss kunskap, som simkunnighet till exempel. Privata företag kan också kräva viss erfarenhet, säger Eleonor Abrahamsson.

Och att feriejobben faktiskt leder till andra jobb märks bland annat genom ett flertal referensförfrågningar, berättar Eleonor.

– Det är lite nytt för i år att privata arbetsgivare kontaktar oss för att få referenser på ungdomar som tidigare arbetat inom feriejobben. Vi får frågor nästan dagligen, vilket är väldigt roligt och en bekräftelse på att feriejobb verkligen är ett steg ut i arbetslivet.

Här är feriejobben flest unga söker

1. Förskola

2. Lokalvård

3. Utebadet

4. Vaktmästeri och strandnära verksamhet

5. Kök- och måltidsservice

Förskolan poppis

Flest feriejobb erbjuds inom lokalvård och förskola, och det är också hit den större delen av ansökningarna kommit in.

– Förskolan är utan tvekan det mest populära i år, säger Eleonor Abrahamsson.

Varför är det så tror du?

– Det vet ungdomarna så klart bäst själva. Men jag kan tänka mig att många tittat och sett att det är ett bristyrke, och tänker att det är långsiktigt bra med erfarenhet inom den här branschen. Det är ju något som med stor sannolikhet kan leda till jobb i framtiden, säger Eleonor Abrahamsson.

LÄS MER:Här kan du jobba i sommar – kommunen behöver personal

LÄS MER:Ellinor,17, blev utan sommarjobb igen

ANNONS