Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Stammisarna kämpar för sin favoritkrog på Västra gatan

I väntan på att de nya lägenheterna ska bli klara för inflyttning nästa sommar, förblöder Västra gatan sakta men säkert.
Det menar i alla fall en grupp stammisar på italienska restaurangen Gambero, som kämpar i kraftig motvind.

Stammisarna heter Robban, Diana och Sandra och vi ses en tisdagskväll, när Västra gatan ligger spöklikt mörk och öde.

Alla tre har bestämt sig för att hjälpa och försöka stötta restaurangägaren Sergio, så att han kan finnas kvar den dagen när folk flyttar in i de nya bostäderna och Västra gatan förhoppningsvis börjar leva igen.

– Sergio har haft svårt att få tag på personal så jag har sagt att jag kan komma och hjälpa till och diska om det behövs, säger Diana, som bor i närheten och som skojar om att hon till och med kan tänka sig att öppna upp sitt gästrum, så att folk kan komma och ha en riktigt festlig lördagskväll, utan att behöva bekymra sig om hur de ska ta sig hem.

Högt i tak

Sandra var en av restaurangens första kunder, berättar hon. Diana gillar att det är högt i tak med mycket värme och mat gjord med passion, kärlek och bra råvaror.

– Jag ser mig själv lite som en pizzaspecialist och när jag kom hit första gången för ett och ett halvt år sedan var det bara wow, säger Robban, som vill att Kungälvsborna ska värna om de här lite mindre, mysiga ställena och att så många som möjligt sluter upp så att restauranger kan överleva och bidra till en levande Västra gatan, som har potential att bli hur härlig som helst lite längre fram.

– Gatan behöver komma igång igen och det är nu det gäller. Man måste komma hit och konsumera om man vill ha något liv även utanför Kongahälla center, tycker Robban.

För restaurangägaren Sergio, som tog över verksamheten i somras, lever hoppet fortfarande om en bättre framtid.

– Vi alla här på gatan hoppas på det bästa. Att solen kommer tillbaka när byggnationen är klar och att vi kan få le och skratta igen, säger han.

Hur är det att ha stammisar som ställer upp för dig på det här sättet?

– Det är sällsynt att träffa på så härliga människor och det är klart att jag är glad och tacksam. De gör att jag känner mig mindre ensam, säger Sergio.

Innan han stänger restaurangen för kvällen berättar han om damen som åt en pizza i Neapel för 35 år sedan. En upplevelse hon aldrig kunnat glömma.

– Så kom hon hit och åt pizza och efteråt sa hon att hon hade varit i i Neapel igen, att det var samma smak och upplevelse, och det kändes riktigt fint.

LÄS OCKSÅ: Två nya restauranger öppnar på Västra gatan

LÄS OCKSÅ: Hyreshöjning och skenande elpriser kan knäcka företagare i Kungälv

LÄS OCKSÅ: Fotoutställning öppnar på Västra gatan

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil: 

1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.

2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.

3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.

4. Därefter påbörjas nedladdningen.

5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.

6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.