Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Föreningen Zonta, som Marielle Korend Larsson tillhör, kommer tillsammans med kommunen att lysa upp stadshuset i orange färg, torsdag till fredag.  Bild: Katarina Berg
Föreningen Zonta, som Marielle Korend Larsson tillhör, kommer tillsammans med kommunen att lysa upp stadshuset i orange färg, torsdag till fredag. Bild: Katarina Berg

Stadshuset och Eiffeltornet blir orange – belyser våld

Organisationen Zonta och Kungälvs kommun kommer att lysa upp stadshuset i orange på torsdag för att uppmärksamma våldet mot kvinnor.

– På torsdag inleds en världsomfattande kampanj där man sätter fokus på våld mot kvinnor och flickor. En vecka fri från våld, kallar vi den i Kungälv, och den sammanfaller med vår kampanj 16 days of activism against violence against women, säger Marielle Korend Larsson på Zonta i Kungälv.

– Zonta är en organisation som finns i ett 60-tal länder och som jobbar med att stärka kvinnors och flickors situation.

Zonta ligger bakom att man lyser upp byggnader med orange, världen över.

– Det är många byggnader och platser runt om i världen som kommer att lysas upp, som Eiffeltornet, Sydneyoperan, Empire state building, Gothia Towers och Niagarafallen. Det är ett sätt att rikta uppmärksamhet mot det här arbetet.

Inför manifestationen har föreningen tagit ut statistik från Brå (Brottsförebyggande rådet), som visar att det gjordes 67 anmälningar om misshandel mot kvinnor under år 2020 i Kungälv. De allra flesta av dessa blev misshandlade av någon bekant.

– Tyvärr så är siffrorna fortsatt höga, alltför höga. En anmälan är en för mycket. Det är också ledsamt att se att det oftast sker av någon i nära relation.

Det måste finnas ett stort mörkertal också?

– Ja, det här är de som vågar anmäla. Det är ett stort steg att ta. Det förekommer mycket hot, inte bara mot kvinnan själv, så många vågar inte anmäla.

Hur pandemin har påverkat antalet fall av misshandel är än så länge oklart.

– Det har än så länge varit svårt att få fram någon tendens. Det är ingen myndighet som har ett samlat grepp om det.

Marielle Korend Larsson hoppas att manifestationen på torsdag ska skapa medvetenhet om problemet.

– Det är lätt för oss svenskar att luta oss tillbaka och titta på andra delar av världen, men man får inte glömma bort de kvinnor och flickor i Sverige som drabbas och får livslånga sår och ett stort lidande. Så alla som vill är välkomna att komma och prata med oss vid stadshuset på torsdag. Det finns många sätt att stötta. Man kan ta en bild på stadshuset och lägga upp på sociala medier, så hjälper man att sprida kunskap om det här.

Zonta kommer också att manifestera mot våldet mot kvinnor på lördag utanför Mimers hus, med start klockan 11.

– Vi kommer att stå utanför Mimers hus med 67 orange konor för att uppmärksamma de 67 kvinnor som under förra året gjorde anmälningar om misshandel, säger Marielle Korend Larsson.

Glöm inte att ladda ner vår nyhetsapp till din mobil:
 
1. Sök på Kungälvs-Posten i AppStore eller Google Play.
2. För att ladda ner nyhetsappen klickar du på ”hämta” eller ”installera”.
3. Godkänn att nedladdningen påbörjas.
4. Därefter påbörjas nedladdningen.
5. När nedladdningen är klar klickar du på ”öppna” för att öppna nyhetsappen.
6. Klart, nu har du laddat ner nyhetsappen. Du hittar appen på din hemskärm i mobilen bland dina andra appar.
 
Kom ihåg att aktivera pushnotiser så att du aldrig missar en lokal nyhet.